Hlavní obsah

Berdych na Djokoviče v Šanghaji nestačil, Štěpánek je ve finále debla

Šanghaj
Aktualizováno

V sobotním semifinále turnaje ATP v Šanghaji Tomáš Berdych padl se světovou dvojkou srbským tenistou Novakem Djokovičem. Srb dál pokračuje ve své sérii, kdy všechny své dosavadní turnajové soupeře zvládl porazit ve dvou setech. Berdycha přehrál 6:3 a 6:4. Djokovič se ve finále střetne s Andym Murraym, který přehrál světovou jedničku Rogera Federera.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Tomáš Berdych v semifinále turnaje v Šanghaji podlehl Novaku Djokovičovi.

Článek

Sedmadvacetiletý Berdych byl v téměř celém duelu s o dva roky mladší světovou dvojkou o krok pozadu. Srb měl více vítězných úderů, méně nevynucených chyb a také byl stoprocentní ve využívání brejkbolů.

"Novak začal jako světový hráč a zaslouží si veškerý kredit. Hrál vynikající utkání a mně se nepodařilo přijít s něčím extra navíc. Nevím, co by to mělo být, aby to na něj dneska fungovalo," řekl Berdych po utkání pro Radiožurnál.

Dvakrát získal Djokovič Berdychovo podání v prvním setu, v němž už vedl 5:1. Český tenista poté dokázal snížit na 3:5 a měl brejkbol na 4:5, ale pětinásobný grandslamový vítěz si set vzít nenechal.

Rozhodující okamžik druhé sady přišel v třetím gamu, v němž Djokovič získal brejkbol skvělým obranným bekhendem, jenž o několik milimetrů "lízl" čáru, a následně vzal Berdychovi podání neméně povedeným prohozem.

Nejlepší český tenista prohrál své první semifinále v Šanghaji v kariéře za 85 minut, nicméně v nejlidnatějším městě světa udělal podle všeho rozhodující krok k postupu na Turnaj mistrů do Londýna.

Murraymu stačily dva sety

"Byl to jinak výborný týden a a jsem za něj rád," zhodnotil Berdych celkově své vystoupení v Šanghaji. "Přál bych si, aby se mi podařilo dostat o kousek dál a hrát i finále, ale porazil jsem tady skvělé hráče, a když každý turnaj bude takhle končit, tak to bude skvělé a nejlepší cesta se kvalifikovat do Londýna," řekl.

Djokovič se ve finále utká s Britem Murraym, jenž bude hrát o třetí šanghajský titul za sebou. Olympijský vítěz porazil v repríze finále z roku 2010 Švýcara Federera 6:4 a 6:4. Federer se proti vítězi US Open prakticky celý zápas bránil, čelil 11 brejkbolům a nezvykle hodně kazil. V jednom gamu dokonce udělal tři dvojchyby za sebou.

I přes porážku zůstane Federer v čele světového žebříčku, v pondělí načne jubilejní 300. týden.

O titul v Šanghaji bude bojovat druhý český daviscupový reprezentant Radek Štěpánek. Spolu s letošním tradičním partnerem Leandrem Paesem z Indii porazili v semifinále hladce 6:0 a 6:2 chorvatsko-brazilské duo Marin Čilič, Marcelo Melo a postoupili do třetího finále za sebou.

Po porážkách na US Open a minulý víkend v Tokiu budou již jistí účastníci Turnaje mistrů do třetice usilovat o titul proti indické dvojici Mahéš Bhúpathí, Rohan Bopanna.

Australanka Stosurová překvapivě prohrála

Tchaj-wanská tenistka Chang Kai-Chen, která je až na 134. místě světového žebříčku v semifinále v Ósace porazila loňskou vítězku US Open a nynější světovou devítku Samanthu Stosurovou.

Jedenadvacetileté tchaj-wanské tenistce se nepovedlo šokovat poprvé. Před třemi lety v Tokiu šokovala výhrou nad tehdejší světovou jedničkou Dinarou Safinovou z ruska.

Azarenková je suverénně ve finále v Linci

Světová jednička Viktoria Azarenková suverénním způsobem drtí na tenisovém turnaji v Linci soupeřky a zahraje si o druhý titul na okruhu WTA za sebou. V minulém týdnu ovládla špičkový podnik v Pekingu, v Rakousku jí zbývá v cestě už jen pátá nasazená Němka Julia Görgesová.

Běloruska Azarenková v Linci vítězí suverénně, ve čtyřech dosavadních zápasech ztratila v každém setu nejvýše dva gamy. I v semifinále vyřadila Rumunku Irinu Beguovou podobným způsobem 6:2 a 6:1.

Ve finále je letos už podeváté, titulů v této sezoně má zatím pět. Görgesová postup vydřela až ve třech setech nad Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

O titul ve čtyřhře bude v Linci usilovat zkušená Květa Peschkeová po boku Němky Anny-Leny Grönefeldové. O postup do finále bude dnes bojovat Barbora Záhlavová-Strýcová s jinou německou spoluhráčkou Görgesovou.

ŠANGHAJ
Dvouhra - semifinále
Djokovič (2-Srb.) - Berdych (4-ČR) 6:3, 6:4on-line
Murray (3-Brit.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - semifinále
Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) - Čilič, Melo (Chorv./Braz.) 6:0, 6:2
ÓSAKA
Dvouhra - semifinále
Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) - Stosurová (1-Austr.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:3)
Watsonová (Brit.) - Doiová (Jap.) 7:6 (7:2), 7:5
LINEC
Dvouhra - semifinále:
Görgesová (5-Něm.) - Flipkensová (Belg.) 1:6, 6:2, 6:3
Azarenková (1-Běl.) - Beguová (Rum.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - semifinále:
Görgesová, Záhlavová-Strýcová (2-Něm./ČR) - Hantuchová, Martičová (SR/Chorv.) 6:7 (3:7), 6:3, 10:3.

Reklama

Související témata: