Hlavní obsah

Paes, Štěpánek - Bhúpátí, Bopanna 6:7, 6:3, 10:5Štěpánek s Paesem v Šanghaji ovládli čtyřhru, ve dvouhře triumfoval Djokovič

Šanghaj
Aktualizováno

Radek Štěpánek s indickým tenistou Leanderem Paesem získali na Masters v Šanghaji deblovou trofej a letos oslavili třetí společný titul. Jistí účastníci londýnského Turnaje mistrů ve finále zdolali po třísetové bitvě indické specialisty na čtyřhru Mahéše Bhúpathího s Rohanem Bopannou 6:7, 6:3 a 10:5. Ve finále dvouhry se radoval Novak Djokovič, který ve třech setech porazil Andyho Murrayho.

Foto: Aly Song, Reuters

Paes se Štěpánkem slaví letos třetí společný titul.

Článek

Štěpánek s letošním tradičním spoluhráčem narazili na Paesovy krajany poprvé a o titul s nimi bojovali hodinu a 36 minut. V Šanghaji oslavili společný triumf stejně jako v lednu na Australian Open a také v březnu na Masters v Miami. Do finále postoupili potřetí za sebou, na US Open ani před týdnem v Tokiu však poslední krok nezvládli

V Šanghaji oslavili společný triumf stejně jako v lednu na Australian Open a také v březnu na Masters v Miami. Do finále postoupili potřetí za sebou, na US Open ani před týdnem v Tokiu jim však poslední krok nevyšel. Celkově si třiatřicetiletý český daviscupový reprezentant připsal ve čtyřhře na konto 16. titul. O šest let starší Paes jich má 51.

"Bylo to hodně osobní utkání pro nás tři Indy, ale Radek říkal, ať si to užijeme. Byl uvolněný, smál se a vtipkoval," prozradil Paes na webu ATP. "Měli jsme skvělou sezonu, začali v Melbourne a hráli dobře po celý rok. To ukazuje na kvalitu našeho tenisu," dodal Paes.

Djokovič proti Murraymu zuřil

První set finále dvouhry nabídl sedm prolomených podání a Djokovič za stavu 5:6 vzteky rozbil raketu. Sadu už však nezachránil. Murray měl stále mírně navrch, skvěle returnoval a za stavu 5:4 měl poprvé mečbol. Neproměnil a raketou třískl o zem tentokrát on.

Jediný míček od triumfu a třetího titulu v Šanghaji za sebou dělil Murrayho ještě čtyřikrát. Jenže Djokovič v kritických okamžicích prokázal železné nervy, odvahu i skvělou ruku.

Druhou sadu vyhrál Srb v tie-breaku 13:11, načež zničil svou raketu Murray. Tomu v závěru třísetové bitvy docházely síly a po dvou předchozích výhrách ve finále US Open i na olympiádě rodákovi z Bělehradu podlehl.

Oba však opět nabídli špičkový tenis, vzájemnou bilanci Djokovič po dnešku vede 9:7. V čele světového žebříčku nicméně i po Šanghaji zůstane druhý za Rogerem Federerem.

Watsonová je po 24 letech první britskou vítězkou turnaje WTA

Finále v Japonsku nabídlo souboj dvou nenasazených hráček, které dosud nepřešly na elitním okruhu přes čtvrtfinále, a trvalo tři a čtvrt hodiny. Watsonová, 71. ve světovém žebříčku, měla mečbol už v druhém setu, jenže o rok starší Chang Kai-Chen (134. v pořadí WTA) ho odvrátila. Sama pak byla v rozhodující sadě za stavu 5:4 čtyřikrát jediný míček od titulu, jenže nakonec se v tie-breaku po výhře 7:4 radovala Watsonová.

Finále v Japonsku nabídlo souboj dvou nenasazených hráček, které dosud nepřešly na elitním okruhu přes čtvrtfinále, a trvalo tři a čtvrt hodiny. Watsonová, 71. ve světovém žebříčku, měla mečbol už v druhém setu, jenže o rok starší Chang Kai-Chen (134. v pořadí WTA) ho odvrátila. Sama pak byla v rozhodující sadě za stavu 5:4 čtyřikrát jediný míček od titulu, jenže nakonec se v tie-breaku po výhře 7:4 radovala Watsonová. Dokázala tak navázat na dosavadní poslední turnajový triumf krajanky Sary Gomerové z roku 1988 v Aptosu v Kalifornii.

Britům se konečně daří

„Británii se podařilo v poslední době zlomit pár rekordů a jsem šťastná, že jsem jeden přidala," prohlásila šampionka z Ósaky. Zásluhou Andyho Murrayho se totiž britský tenis dočkal v září na US Open prvního grandslamového vítěze po 76 letech.

„Už jsem se viděla, jak brečím v šatně. Ale vzpomněla jsem si na trenéry, kteří mě učili: běž si za body sama a nedoufej, že to soupeřka zkazí. Tak jsem odvrátila první mečbol a pak další a další," dodala dvacetiletá tenistka.

Na double však Watsonová v Ósace nedosáhla, s domácí veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou ve finále čtyřhry prohrály. Nasazeným jedničkám Abigail Spearsové s Raquel Kopsovou-Jonesovou z USA podlehly 1:6 a 4:6.

Azarenková získala bez ztráty setu titul v Linci

Tenisová světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska vyhrála bez ztráty setu halový turnaj v Linci. V dnešním finále porazila Němku Julii Görgesovou 6:3, 6:4 a získala šestý titul v sezoně a celkově čtrnáctý v kariéře. Titul ve čtyřhře v Linci získala Češka Květa Peschkeová.

Třiadvacetiletá Azarenková triumfem v Linci potvrdila skvělou formu po vítězství minulý týden v Pekingu. Na žádném z těchto dvou turnajů neztratila ani set a v Rakousku až do finále dokonce neprohrála více než dva gamy v jedné sadě.

Tuto bilanci jí pokazila až nasazená pětka Görgesová v prvním setu finále. V druhé sadě zpočátku jasně vládla Azarenková, jež se ujala vedení 5:0, pak však její německá vrstevnice zápas zdramatizovala. Stáhla až na 4:5 a podávala na vyrovnání skóre, běloruská favoritka však využila při jejím servisu pátý mečbol a protáhla vítěznou sérii.

"Ztratila jsem koncentraci. Julia se dostala do zápasu a já začala dělat zbytečné chyby," řekla k závěru utkání Azarenková, která prý do Lince nepřijela s myšlenkami na titul. "To mě vůbec nenapadlo. Prostě jsem se snažila vyhrát každý zápas. Cítila jsem se tu dobře," řekla vítězka.

Azarenková navázala na Petru Kvitovou, jež v Linci triumfovala loni. Českou vítězku měla letos soutěž ve čtyřhře, kde se druhého titulu v sezoně dočkala Peschkeová. Loňská vítězka Fed Cupu společně s Němou Annou-Lenou Grönefeldovou porazila ve finále 6:3, 6:4 jinou německo-českou dvojici Görgesová, Barbora Záhlavová-Strýcová.

Sedmatřicetiletá Peschkeová získala 24. deblový titul v kariéře a první po boku Grönefeldové, s níž před dvěma týdny neúspěšně bojovala ve finále v Tokiu.

Výsledky tenisového turnaje mužů v Šanghaji
Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Murray (3-Brit.) 5:7, 7:6 (13:11), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) - Bhúpathí, Bopanna (7-Indie) 6:7 (7:9), 6:3, 10:5.
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů)
Dvouhra - finále:
Watsonová (Brit.) - Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) 7:5, 5:7, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Kopsová-Jonesová, Spearsová (1-USA) - Dateová-Krummová, Watsonová (4-Jap./Brit.) 6:1, 6:4.
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Azarenková (1-Běl.) - Görgesová (5-Něm.) 6:3, 6:4.

Reklama