Hlavní obsah

Vysmívaný britský tenis se dere na výsluní. Roky potupného čekání skončily

Londýn/Praha

Posmívání se neúspěchům vlastních tenistů se ve Velké Británii téměř stávalo národním sportem. Dlouhé seznamy vyřazených v prním kole Wimbledonu či jiných turnajů byly snadným terčem jízlivých článků v tamních bulvárních médiích. Jenže tahle sezóna se zdá být z pohledu britských tenistů zcela přelomová. Dostávají se na přední místa novin v úplně jiném kontextu.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Andy Murray táhne britský tenis vzhůru.

Článek

Zásluhou Andy Murrayho a talentované teenagerky Laury Robsonové vybojovala Velká Británie na hrách v Londýně v tomto sportu dvě olympijské medaile. Na konci léta pak Murray ukončil na US Open 76leté čekání Britů na grandslamového vítěze. A teď rozjetou sérii úspěchů podpořila i Heather Watsonová.

Hlavním tahákem posledního týdne sice byl mužský turnaj Masters v Šanghaji a tažení Viktorie Azarenkové v Linci, ale britští tenisoví fanoušci zaostřili hlavně na Osaku, kde Watsonová vyhrála turnaj WTA a stala se tak po čtyřiadvaceti letech první Britkou, která na okruhu vybojovala titul. Tato zpráva v britském tisku na chvíli zastínila i blížící se kvalifikační duel o fotbalové MS proti Polsku.

"Británie teď prolomila hned několik rekordů, takže jsem šťatsná, že jsem jeden taky překonala. Jsem hrdá, že jsem tohle mohla dokázat pro svoji zem. Na tohle jsem tvrdě makala celou kariéru, proto jsem naběhala tolik mil a nazvedala tolik kil, právě pro tyhle momenty," rozplývala se dvacetiltá rodačka z Guernsey.

Poprvé v nejlepší padesátce

Díky nedělnímu triumfu v pondělí poprvé pronikla do světové padesátky. Za necelé tři roky na žebříčku WTA přeskočila přes pět set míst. Stala se z ní britská jednička, o dvě místa se dostala před "zázračné dítě" britského tenistu Lauru Robsonovou.

Ač obě tvrdí, že jsou mimo kurt výborné kamarádky, je jasné, že tou obletovanější je právě Robsonová. Dlouho se jí předpovídá velká budoucnost a točí se kolem ní velký mediální humbuk. Na olympiádě v Londýně si ji například coby partnerku do mixu vybral Andy Murray, přestože v deblu měla lepší bilanci Watsonová.

Každopádně především zásluhou tří výše zmiňovaných může být Velká Británie po letech úpadku opět na své tenisty hrdá. Byť svaz (LTA) a jeho mládežnický systém má na jejich výchově jen malý podíl. Například Watsonová se už od 12 let zdokonalovala ve slavné akademii Nicka Bollatieriho, což znamenalo jak pro ni, tak pro celou rodinu obrovské sebeobětování.

I přes poslední úspěchy však mají tenisté ve Velké Británii stále co napravovat. Andy Murray je sice světová trojka, ale v první dvoustovce žebříčku ATP je ze své země zoufale sám.

Daviscupový tým ještě před dvěma roky hrál o záchranu ve druhé skupině Euro-africké zóny poté, co doma ostudně prohrál s Litvou. Teď už se alespoň vyškrábal do první skupiny Euro-africké zóny.  Nicméně důstojný Murrayho následovník je zatím v nedohlednu.

Reklama

Související témata: