Hlavní obsah

VIDEO: Djokovič s Murraym předvedli budoucnost tenisu

Marek BurkertSport.czPrávo

Světové jedničce je už jednatřicet a její největší rival je zraněný. Mnoha vypjatých soubojů Rogera Federera s Rafaelem Nadalem už se nejspíš nenadějeme, ale jak ukázaly poslední týdny, o budoucnost tenisu není třeba se bát. Novak Djokovič s Andym Murrayem mají zaděláno na rivalitu, která dá na švýcarsko-španělské souboje třeba i zapomenout.

Šanghajské finále Djokovič - Murray

 
Článek

Jindy rezervované čínské publikum nadšením kvílelo, když Srb ve finále v Šanghaji odvracel Britovi ve dvacetiminutovém tie-breaku jeden mečbol za druhým. Nakonec jich bylo celkem pět a Djokovič díky tomu Murraye po skoro třech a půl hodinách tenisové války udolal. „Je tak těžké říct, kdo z nás hrál lépe, protože zápas byl neskutečně těsný," připustil pětadvacetiletý vítěz.

Vzájemné duely es
Federer–Djokovič 16:12
Federer–Murray 8:10
Federer–Nadal 10:20
Djokovič–Murray 9:7
Djokovič–Nadal 14:19
Murray–Nadal 5:13

O týden starší svěřenec kouče Ivana Lendla je momentálně považován za „nejžhavějšího" hráče na okruhu ATP. Ovládl olympiádu i US Open. Djokovič však jízdu rozjetého Brita dokázal v Číně zabrzdit unikátním způsobem. „I vzhledem k odvráceným mečbolům ale nemůžu říct, že jsem si vyhrát zasloužil," řekl srbský tenista, jenž si předsevzal do konce roku sesadit Federera z trůnu, na němž Švýcar pobyl celkově už neskutečných 300 týdnů!

Při sledování nedělního duelu možná pamětníci zavzpomínali na skvělé zápasové seriály Lendl– McEnroe, Becker–Edberg, Sampras–Agassi, nebo právě Federer– Nadal. To nikdy nebyla jen obyčejná tenisová utkání, ale střety, jež vždy přinášely i něco „navíc". Právě ona přidaná hodnota se vznášela ve vzduchu také v Šanghaji. A patřily k ní i brunátné obličeje, rozštípané rakety a zuřivá gesta. „Když na chvíli polevíte, Andy vás přejede. Šance je, jen když se nevzdáte," vyhlásil udatný Djokovič. Bude se dál na co těšit.

Reklama

Související témata: