Hlavní obsah

Štěpánka úspěchy v Asii nabily pozitivní energií. Můžu porážet i ty nejlepší, říká

Praha

Mezi padesátkou nejlepších tenistů planety je jen jeden hráč starší než Radek Štěpánek. Rozhodně se tu ale nenajde borec, jenž by za uplynulý týden udělal takový žebříčkový skok. Třiatřicetiletý český veterán těží z obnovené spolupráce s trenérem Kordou. V Šanghaji s Indem Paesem ovládl čtyřhru, zahrál si čtvrtfinále singlu a před vyvrcholením sezóny říká: "Ve finále Davis Cupu se vymáčknu do poslední mrtě!"

Foto: Carlos Barria, Reuters

Radek Štěpánek na turnaji v Šanghaji došel až do čtvrtfinále singlu.

Článek

Vaše týdny po olympiádě byly hektické, ale také dost úspěšné. Máte stejný pocit?

Cestování bylo moc. Po Londýnu jsem se dva týdny připravoval na Floridě, což se odrazilo v Cincinnati a v Torontu, kde jsem hrál dobrý tenis. Pak US Open, semifinále Davis Cupu v Argentině. Potom zase pět dnů tréninku a turnaje v Asii. Ale vyplatilo se.

Hrajete nejlepší tenis za celý rok?

Teď v Šanghaji byly výsledky nesmírně pozitivní. Porazil jsem Gasqueta, Isnera, tedy hráče první světové desítky. Dokázal jsem si, že pořád můžu hrát s těmi nejlepšími a taky je porážet. Navíc jsem trápil Murrayho, který je třetí v žebříčku... I kondičně to bylo výborné, odehrát ve třech dnech tři tak těžké zápasy bylo super.

K tomu čtyřhra, navíc opět s titulem. Jak teď svoje účinkování v deblu vlastně berete?

Když se daří, je to psychická vzpruha. Na naší straně kurtu jsme dva, můžeme si vypomoct. Debl mi dodává energii. Navíc jsem se v něm dostal do první desítky. To se mnoha hráčům nepodařilo, aby v kariéře byli v Top 10 ve dvouhře i ve čtyřhře...

Nejstarší hráči v Top 50:
Tommy HAAS (Něm.) - 20. místověk 34
Radek ŠTĚPÁNEK - 35. místověk 33
Jürgen MELZER (Rak.) - 37. místověk 31
Nikolaj DAVYDĚNKO (Rus.) - 40. místověk 31
Jarkko NIEMINEN (Fin.) - 39. místověk 31
Roger FEDERER (Švýc.) - 1. místověk 31
Feliciano LOPEZ (Šp.) - 34. místověk 31

V šanghajském finále jste se ocitl v indickém obložení (po boku Paese nastoupil Štěpánek proti dvojici Bhúpathí, Bopanna - pozn. red.). Jak jste si připadal?

No, dostával jsem od známých textovky, že určitě zazářím... Pravdou je, že Indové mezi sebou mají určité věci z minulosti, takže jsem se Leandra snažil zbavit nervozity a trošku ho odtáhnout k dění na kurtu. Ze všech čtyř aktérů jsem byl v tom zápase určitě nejuvolněnější.

Obnovil jste spolupráci s koučem Petrem Kordou, byl to pro vás velký impuls?

Určitě! S Petrem jsme měli vlastně rok pauzu. Já přemýšlel, jak dál, abych se někam posunul, a vyplynulo to opět jako nejlepší řešení. Funguje to. Nemusíme si složitě na nic zvykat.

Je vaše kooperace nějak časově ohraničená?

Zatím do konce roku. Pak si sedneme a zhodnotíme to.

Do konce sezóny vás čekají ještě velké věci: londýnský Turnaj mistrů ve čtyřhře a pak daviscupové finále v Praze.

Těším se na obě. Ale přece jen: Davis Cup je pro mě srdeční záležitost. Doma proti Španělsku, to je fakt obrovská výzva. Já jen můžu říct, že se na kurtu odevzdám do poslední mrtě. Do týmu jsem se před pěti lety vracel, protože tu salátovou mísu prostě chci!

Ze španělského tábora chodí dost protichůdné zprávy, zda Nadal bude hrát, či ne. Takže jak to vidíte vy?

Každý tým má svoje problémy. A nám nakonec může být jedno, jestli tam bude stát Nadal nebo Ferrer. Potřebujeme mít na konci pohromadě tři body, to je ten hlavní cíl.

Reklama