Hlavní obsah

Berdych bude hrát potřetí v řadě Turnaj mistrů

Londýn

Tenista Tomáš Berdych se potřetí za sebou zúčastní Turnaje mistrů. Účast českého hráče na londýnském turnaji nejlepších osmi tenistů sezóny potvrdila tenisová asociace ATP.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Radost Tomáše Berdycha

Článek

"Postoupit do Londýna je cílem každé sezóny a člověk musí hrát skvěle celý rok, aby se tam dostal. Je mimořádné, že jsem to dokázal potřetí v řadě," radoval se Berdych, který jistotu postupu stvrdil ziskem nedělního titulu ve Stockholmu.

Český tenis tak bude mít na Turnaji mistrů dva zástupce. Ve čtyřhře bude v Londýně hrát Radek Štěpánek společně s Indem Leanderem Paesem. Pro oba české tenisty bude Londýn i přípravou na finále Davisova poháru, v kterém Češi o týden později přivítají v pražské O2 areně obhájce titulu ze Španělska.

Sedmadvacetiletý Berdych prožívá vydařenou sezónu. Je strůjcem postupu tenistů do finále Davis Cupu a vyhrál už 57 zápasů. čímž překonal svůj loňský rekord (53 výher), který ještě může vylepšit. Vedle Stockholmu vyhrál i v Montpellieru a poprvé v kariéře vyhrál dva turnaje v jednom roce. Na grandslamovém US Open došel až do semifinále a v žebříčku se vrátil na šesté místo světa, což je jeho maximum.

Dvě jména ještě chybí

Postupu Berdych věřil už v sobotu, kdy na svém profilu na sociální síti vyvěsil po výhře nad Španělem Nicolásem Almagrem píseň "London calling" od skupiny The Clash. "Londýn je potvrzen! Jsem tam!" radoval se dnes.

Berdych se stal šestým účastníkem vrcholu sezóny pro osm nejlepších hráčů roku. Před ním měli jistou účast Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Španělé Rafael Nadal a David Ferrer. Na sedmém postupovém místě je zatím Juanem Martín del Potro z Argentiny a na osmém Jo-Wilfried Tsonga z Francie, ale šanci má kvůli nejisté účasti Nadala i devátý Srb Janko Tipsarevič.

Český tenis bude letos jako jediný mít zástupce na Turnaji mistrů i na Turnaji mistryň. V Istanbulu bude od úterý obhajovat titul Petra Kvitová. Češi navíc letos hrají skvěle také týmové soutěže a ve Fed Cupu i Davis Cupu je čekají finále.

Reklama