Hlavní obsah

Pála nominoval na Finále Fed Cupu očekávanou sestavu, Kvitová ale léčí zánět průdušek

Praha
Aktualizováno

V předpokládané sestavě vyrukuje český národní tým v listopadovém finále tenisového Fed Cupu proti Srbsku. Kapitán Petr Pála nominoval Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou. V nominaci by mohl udělat vítr zánět průdušek Petry Kvitové. Týmová jednička už kvůli němu musela odstoupit z Turnaje mistryň. Podle aktuálních prognóz by však měla být na finále v pořádku. V jiném případě by ji nahradila Klára Zakopalová. České tenistky vyzvou Srbky 3. a 4. listopadu v pražské O2 areně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zápozuje letos znovu český tým s replikami trofejí pro vítěze Fed Cupu?

Článek

Kvitová se kvůli nemoci odhlásila z probíhajícího Turnaje mistryň v Istanbulu, do kterého obhájkyně titulu vstoupila úterní prohrou s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Od lékařů má nařízen pětidenní klid a její start ve finále Fed Cupu by ohrožen být neměl.

„Uvidíme, až Peťa přijede, co řeknou doktoři. Situace bude detailnější. Za pár dnů budeme moudřejší, ale věřím, že co se týká Fed Cupu, tak by měla být v pořádku," řekl Pála. „Ona vždy odvede maximum, podřídí Fed Cupu úplně všechno. Toho si cením, ale uvidíme, jak to bude a musíme se s tím poprat," dodal Pála.

Start Kvitové by ohrožen být neměl

Pro Kvitovou je Fed Cup srdcovou záležitostí a očekává se, že udělá vše, aby ve finále nastoupila. „Už přijížděla na Fed Cup v horších stavech," připomněl Pála rok 2009. Kvitová tehdy měla začátkem týdne berle, ale pak v prvním utkání semifinále v Brně proti Američankám porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

České tenistky, které budou obhajovat loňský triumf z Moskvy, nastoupí proti Srbkám 3. a4. listopadu ve vyprodané pražské O2 areně.

„Dá se říci, že nominace byla jednodušší, i když není nikdy lehká, ale byla očekávaná. Snažil jsem se to holkám říci s předstihem," řekl Pála na tiskové konferenci s tím, že s týmem bude trénovat i Klára Zakopalová.

Srbky se budou nejspíš opírat o bývalé světové jedničky Jelenu Jankovičovovou a Anu Ivanovičovou. „Jsou nebezpečné v tom, že právě jako bývalé světové jedničky umí zahrát velký jednotlivý zápas a jsou zvyklé hrát před plným publikem," řekl Pála. Hostující celek by poté měly doplnit Bojana Jovanovská s Aleksandru Kruničovou.

Druhou singlistkou bude Šafářová

Dvaadvacetiletá Kvitová momentálně obhajuje loňské vítězství na Turnaji mistryň v Istanbulu a ve dvouhrách by ji měla doplnit sedmnáctá hráčka světa Lucie Šafářová. V Istanbulu se o víkendu na Turnaji mistryň rozehraje i druhý deblový pár světa Hlaváčková s Hradeckou, stříbrné olympijské medailistky z Londýna.

Obě české singlistky v posledních měsících vyhrály jeden zápas ze čtyř, Pála však obavy z formy Kvitové a Šafářové nemá. „Člověk to musí brát, jak to je. Ale Petra se vždy během týdne dá do kupy," věřil Pála, že jeho jednička najde vítěznou formu. Kvitová ve Fed Cupu už dva roky neprohrála.

„A věřím, že i Lucka bude ve formě. Ona tam vždycky nechá všechno a podá výborný výkon," řekl Pála. První si halu na finále vyzkouší v neděli právě Šafářová se Zakopalovou. Ostatní podle toho, kdy přijedou z Turnaje mistryň.

Sobotní dvouhry začnou ve 13:30, nedělní program startuje v 11:00.

Před rokem Češky získaly trofej poprvé v samostatné historii republiky a poprvé po 23 letech od triumfu Československa. Ve finále porazily Rusky 3:2 díky dvěma úspěchům Kvitové a vítězný bod přidaly Hradecká s Květou Peschkeovou ve čtyřhře. „Loni jsem na letišti kapitánovi říkal, že má úkol vyhrát. Teď mu říkám, máš úkol titul obhájit," řekl prezident svazu Ivo Kaderka směrem k Pálovi.

Finále Fed Cupu odstartuje v pondělí 29. října exhibice Kvitové s Ruskou Marií Šarapovovou. Češi letos hrají obě finále týmových soutěží a po souboji tenistek budou muži hrát se Španěly finále Davis Cupu 16. a 18. listopadu. „Čeká nás magický tenisový podzim, největší svátek, jaký kdy byl. To je něco, co jsem si snad ani nedokázal představit, že je možné," řekl Kaderka.

Reklama

Související témata: