Hlavní obsah

Kvitová je stále v první desítce, ale pohoršila si. Spadla na osmou příčku

Istanbul

Tenistka Petra Kvitová zakončí podruhé za sebou rok v elitní desítce žebříčku WTA. Dvaadvacetiletá česká hráčka kvůli nemoci přišla o naději obhájit titul na Turnaji mistryň a v pořadí klesne ze šestého na konečné osmé místo.

Foto: ČTK/AP

Kvitová zatím útok na první příčku žebříčku nevyhlašuje.

Článek

Kvitová začala sezonu jako dvojka a měla šanci usednout na tenisový trůn. V lednu ale rodačka z Fulneku neuspěla, v Sydney jí k posunu do čela žebříčku chyběly dvě výhry. V únoru přišla o možnost útočit na pozici jedničky kvůli zranění a následné nemoci.

„Body nepočítám, na to se nekoncentruji. Mým hlavním cílem je zlepšovat kvalitu hry a doufejme, že skončím někde nahoře," říkala Kvitová začátkem roku. Po Martině Navrátilové se mohla stát teprve druhou českou rodačkou v čele žebříčku.

Po zisku titulu na Australian Open místo Kvitové vystřídala Dánku Caroline Wozniackou na prvním místě Běloruska Viktoria Azarenková. V létě o pozici jedničky přišla, ale znovu se do čela vrátila a rok jako první zakončí.

Kvitovou brzdí zdravotní trable

Kvitová postupně v žebříčku klesala. Po neúspěšné obhajobě titulu ve Wimbledonu byla šestá, ale po US Open si polepšila na páté místo. Závěr její sezony ovlivnily znovu zdravotní komplikace, po akcích v Asii spadla na šesté místo a po Istanbulu zakončí rok jako osmá.

Jako osmička by Kvitová, jež se zotavuje ze zánětu průdušek, hrát příští týden i finále Fed Cup, v kterém budou české tenistky proti Srbkám v Praze obhajovat titul.

Umístění Kvitové v žebříčku na konci roku (zdroj WTA Tour)
20128.
20112.
201034.
200962.
200844.
2007157.
2006773.

Reklama

Související témata: