Hlavní obsah

Tenisový pár H+H padl ve finále Turnaje mistryň. Singl ovládla Američanka Williamsová

Istanbul
Aktualizováno

Populární české tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou v Istanbulu na prvenství v deblu nedosáhly. Stříbrné olympijské medailistky a turnajové dvojky v nedělním finále v Istanbulu podlehly nasazeným čtyřkám Marii Kirilenkové a Nadě Petrovové z Ruska 1:6 a 4:6. Singl vyhrála Američanka Serena Williamsová, která porazila Rusku Šarapovovou 6:4, 6:3.

Foto: Fotobanka Profimedia

České tenistky Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká.

Článek
Fotogalerie

Hradecká s Hlaváčkovou nevstoupily do zápasu dobře a v první sadě získaly game až za stavu 0:5. Ve druhém setu se české hráčky po prvním gamu dostaly poprvé a naposledy v utkání do vedení. Vzápětí ztratily servis a Kirilenková s Petrovovou nabídnuté výhody využily a dovedly zápas do vítězného konce.

Česká dvojice prodloužila neúspěšnou sérii ve velkých finálových zápasech v letošní sezóně. Utkání o titul Hlaváčková s Hradeckou nezvládly ve Wimbledonu, US Open i na olympijských hrách v Londýně.

Petrovová získala druhý titul z Turnaje mistryň v kariéře, v roce 2004 vyhrála spolu s Američankou Meghann Shaughnessyovou. Kirilenková dokázala zvítězit při své premiérové účasti.

Serena Williamsová potřetí vyhrála singl

Americká tenistka Serena Williamsová potřetí v kariéře vyhrála Turnaj mistryň. V Istanbulu porazila v souboji bývalých světových jedniček Mariu Šarapovovou z Ruska 6:4, 6:3 a navázala na triumfy z let 2001 a 2009.

Jednatřicetiletá Williamsová si s Šarapovovou, které v předchozím vzájemném duelu ve finále olympijských her dovolila jediný game, poradila za hodinu a 29 minut. V sezóně si připsala už sedmý titul, v turecké metropoli k němu navíc došla bez ztráty jediného setu.

"Těžko popsat, jak se teď cítím. Tohle byl můj sen a jsem moc šťastná, že se mi to povedlo," řekla Williamsová, která lepší sezónu prožila pouze v roce 2002, kdy získala osm titulů. "Měla jsem pomalejší rozjezd, takže tehdy to opravdu byla nejlepší sezóna, ale pořád to můžu zlepšit v příštím roce," dodala nástupkyně loňské vítězky Petry Kvitové. Z Istanbulu si odvezla prémii 1,75 miliónu dolarů.

V počtu vítězství na Turnaji mistryň se Williamsové v historické tabulce posunula se třemi triumfy na čtvrté místo po bok Kim Clijstersové a Moniky Selešové. Lepší jsou pouze Chris Evertová (4), Steffi Grafová (5) a Martina Navrátilová (8).

Pětadvacetiletá Šarapovová, kterou v pondělí čeká exhibice v pražské O2 areně, nedokázala Serenu Williamsovou porazit od finále Turnaje mistryň v roce 2004. V následujících osmi zápasech vždy prohrála, navíc v nich s patnáctinásobnou grandslamovou vítězkou uhrála jen dva sety.

Federer v Basileji šestý titul nezískal, prohrál s Del Potrem

Švýcarský tenista Roger Federer šestý titul z turnaje v rodné Basileji nezískal. Ve finále podlehl v duelu dvou nejvýše nasazených hráčů Juanu Martínu del Potrovi z Argentiny za dvě hodiny a 45 minut 4:6, 7:6 a 6:7.

Čtyřiadvacetiletý Del Potro, jenž minulý týden triumfoval ve Vídni a zajistil si postup na Turnaj mistrů, vylepšil svou letošní halovou bilanci na 17 vítězství a jedinou prohru. Federera dokázal v 16. vzájemném duelu porazit teprve potřetí a svou sbírku rozšířil na 13 titulů.

První hráč světového žebříku, jenž ve svém rodišti startoval ve finále posedmé za sebou, nabídl soupeři v úvodním setu jediný brejkbol a Del Potro ho využil k zisku sady. Argentinec byl naopak při svém podání takřka bezchybný a Federer na něho uhrál jen pět fiftýnů.

O vynikající podání se oba tenisté mohli opřít i v dalších setech, v nichž musel pokaždé rozhodnout tie-break. Nejprve Federer vykřesal naději na zisk 77. titulu v kariéře, díky němuž by se v historických tabulkách dotáhl na třetího Američana Johna McEnroa. Ve třetím setu ale nevyužil pět šancí k brejku a Del Potro v tie-breaku proměnil první mečbol.

Argentinci se povedla odveta za poslední vzájemný duel, v němž v semifinále olympijského turnaje v Londýně Federerovi podlehl v rekordně dlouhém třísetovém duelu 17:19 v rozhodující sadě.

Ferrer získal ve Valencii třetí titul

Španělský tenista David Ferrer vyhrál potřetí v kariéře domácí turnaj ve Valencii. Nejvýše nasazený hráč porazil ve finále Alexandra Dolgopolova z Ukrajiny 6:1, 3:6 a 6:4.

Třicetiletý Ferrer prožívá životní sezónu, kterou v listopadu korunuje čtvrtým startem na Turnaji mistrů. Na okruhu ATP se letos radoval ze šesti titulů, stejnou bilanci má v tomto roce pouze světová jednička Roger Federer. Svou sbírku úspěchů rozšířil pátý hráč světa už na 17 trofejí.

V úvodní sadě nedal Ferrer o sedm let mladšímu soupeři šanci a za 34 minut proměnil druhý setbol. Na začátku druhé sady ale Dolgopolov dokázal využít jedinou brejkovou příležitost a náskok už nepustil. V rozhodujícím setu si oba drželi podání až do desátého gamu, v němž Ferrer nabídnutý brejkbol a mečbol zároveň proměnil.

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 milionu dolarů):
Dvouhra - finále
S. Williamsová (3-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále:
Kirilenková, Petrovová (4-Rus.) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 6:1, 6:4.
BASILEJ - muži (tvrdý povrch, dotace 1 934 300 eur):
Dvouhra - finále:
Del Potro (2-Arg.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:7 (5:7), 7:6 (7:3).
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 1,424.850 eur):
Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:1, 3:6, 6:4.

Reklama