Hlavní obsah

Kvitová netrénuje! Nastoupí o víkendu? Snad ano...

Praha

V pondělí si šla Petra Kvitová pinknout jeden set v exhibici s Marií Šarapovovou, dnes ale raketu nevzala do ruky a raději jen odpočívala. Její zdravotní stav před víkendovým finále Fed Cupu pořád není dobrý. Od minulého týdne, kdy vzdala kvůli zánětu průdušek Turnaj mistryň, většinou jen polehává a posmrkává.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petra Kvitová zatím netrénuje

Článek

„Když jsem se vrátila z Istanbulu, tak to nevypadalo úplně dobře, strávila jsem den v posteli, byla jsem i v nemocnici," tvrdila Kvitová, ale odmítla, že by její stav set odehraný proti světové dvojce ještě více zhoršil. „Byla jsem ráda, že jsem mohla vůbec jít na kurt a taky, že mě Lucka (Šafářová) vystřídala... Šetřila jsem se, nebudu říkat, že ne, ale chtěla jsem si trošku zahrát a zvyknout si na atmosféru. Do soboty chci být stoprocentní."

Zatímco fedcupový kapitán Petr Pála je přesvědčen, že Kvitová proti Srbkám bezpochyby nastoupí, týmový lékař Vlastimil Voráček už je obezřetnější. „S Petrou je to hodně citlivé. Musíme brát ohled na její stav. Některé léky mohou mít vedlejší účinky," přemítal čtyřiapadesátiletý chlapík, který pečuje o zdraví českých tenistek. „Až do chvíle, kdy neproběhne nějaký zátěžový test, si nemůžeme být jisti ničím."

Pála nervózní není

To Pála se temnými vyhlídkami vůbec netrápí. „Nervózní? Proč bych měl být? Musíme to brát, jak to je." Šéfa české lavičky uklidňuje i fakt, že Kvitová byla a je unikátní týmovou hráčkou, Fed Cup miluje a je ochotna pro něj ledacos obětovat.

V minulosti přijížděla na srazy mnohem "zdevastovanější" a stejně nakonec předvedla obdivuhodné výkony. „Vůbec nepřemýšlím o tom, že by snad Petra nehrála. Nikdy se nešetřila a vždycky se úplně vydala. Už nemá žádný turnaj, takže jí Fed Cupu nemůže pokazit další dva tři týdny," tvrdil Pála.

To doktor Voráček má v hlavě mnohem víc otazníků. „Nejpozději ve čtvrtek si chceme ověřit, jak na tom Petra doopravdy je. Její imunitní systém je každopádně oslabený. Táhne se to už od turnaje v Pekingu, kde dvacet hráček chytlo nějaký virus. I Šarapovová před Turnajem mistryň v Istanbulu měla pět dnů průjem. Nikdy nevíte," dumal Voráček.

I bez Kvitové by Češky měly velkou šanci uspět

Pokud by došlo ke "katastrofické variantě", jíž si kapitán nechce zatím připouštět, musela by za Kvitovou zaskočit náhradnice. „I tak si myslím, že bychom pořád měli slušnou šanci na úspěch," řekl Pála.

Právě on bude mít konečné slovo. V pátek do dvanácti hodin musí před losem na Staroměstské radnici nahlásit jména sobotních singlistek. Doktor Voráček při tom bude jeho poradním hlasem. „Kdyby nastal problém, tak ho společně budeme řešit. Ale tyhle alternativy já nebudu probírat. Věřím, že Petra prostě hrát bude," vyhlásil Pála.

„V roce 2009 jsem při semifinále s Amerikou ještě ve čtvrtek chodila o berlích a pak jsem o víkendu odehrála dva singly.... Víceméně je pořád začátek týdne, takže nějaký čas na rekonvalescenci tu ještě je," uklidňovala se Kvitová.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová