Hlavní obsah

Češky začaly finále Fed Cupu fantasticky! Nad Srbkami vedou 2:0 a jsou blízko obhajobě

Praha
Aktualizováno

Začátek jako z říše snů předvedly české tenistky v prvním hracím dnu fedcupového finále. Po sobotě vedou 2:0, když nejprve Lucie Šafářová porazila Anu Ivanovičovou 6:4 a 6:3 a následně Petra Kvitová smetla Jelenu Jankovičovou 6:4, 6:1. Od obhajoby trofeje tak dělí Českou republiku jediná výhra.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Lucie Šafářová se raduje z vítězství nad Anou Ivanovičovou, vlevo je spoluhráčka Lucie Hradecká.

Článek
Fotogalerie

Šafářové se nepovedlo loňské finále v Rusku, ale o to lépe se předvedla před vlastním publikem v Praze. Proti bývalé světové jedničce zahrála snad svůj nejlepší zápas v reprezentaci. Potvrdila, že na Ivanovičovou umí, když ze šesti vzájemných zápasů vyhrála už čtvrtý v řadě.

"Ana je ale výborná hráčka, nebylo to jednoduché. Dokázala jsem uplatnit mé zbraně, hru přes bekhend a využívání levé ruky," pochvalovala si česká tenistka po zvládnutém zápase.

Úvod duelu poznamenala oboustranná nervozita, obě hráčky si vyměnily ztrátu podání. Šafářová se ale dokázala oklepat a vykročila za vítězstvím. "Je to přece jen finále Fed Cupu a nervozita je na místě. Po loňských zkušenostech z Ruska (Šafářová prohrála oba finálové duely - pozn. red.) jsem ale hodně chtěla vyhrát a nervozita ze mě rychle spadla. To bylo super.  Hodně pomohli diváci, kteří vytvořili výbornou atmosféru," chválila Šafářová.

Diváci v beznadějně vyprodané hale hnali bojující Češku, která se jim odvděčila kvalitním a takticky chytře vedeným výkonem.  Správně se tlačila do soupeřčina slabšího bekhendu a dokázala z toho těžit. První sadu zlomila brejkem v sedmém gamu.

Rozhozená Srbka vztekle mrštila raketou, což ji ale ke zvratu nenakoplo. Šafářová po boji nakonec proměnila třetí setbol na 6:4. Hned na začátku druhé sady soupeřce znovu vzala servis a dobře rozjetý zápas už nepustila.

Kvitová předvedla famózní obrat

Zisk prvního bodu mohl uklidnit jedničku českého týmu Petru Kvitovou, jejíž forma však byla po prodělaném zánětu nosohltanu a špatných podzimních výsledcích velkou neznámou. „Na kurt se mi šlo mnohem lépe, když Lucka vyhrála první bod a hrála skvěle. Sama jsem ani nevěděla, co od sebe můžu čekat," připustila Kvitová.

A začátek duelu proti Jankovičové spíše napovídal tomu, že forma se loňské Wimbledonské vítězce vyhnula i ve fedcupovém finále. Osmá hráčka světa si nevěděla rady s výbornou defenzivou soupeřky a v páté hře poprvé i kvůli dvojchybě ztratila servis.

Místo trápení se však v tomto okamžiku začínal rodit neskutečný obrat. Svěřenkyně Davida Kotyzy se postupně dostala do své typické ofenzivní hry. Na tvrdé a přesné údery neměla Srbka vůbec žádnou protizbraň.

Kvitová si rychle vzala ztracené podání zpět a sérií devíti jednoznačně vyhraných gamů Jankovičovou doslova zničila. Soupeřce povolila zisk gamu až za stavu 5:0 ve druhé sadě. To už ale bylo o zápasu dávno rozhodnuto.

Česká republika - Srbsko (Praha, O2 arena, tvrdý povrch):
Sobota (13:30)
Šafářová - Ivanovičová 6:4, 6:3on-line
Kvitová - Jankovičová 6:4, 6:1on-line
Neděle (11:00):
Kvitová - Ivanovičová
Šafářová - Jankovičová
Hlaváčková, Hradecká - Kruničová, Jovanovská

Reklama

Související témata: