Hlavní obsah

Murray - Berdych 3:6, 6:3, 6:4Berdych úvodní set vyhrál, vstup do Turnaje mistrů mu přesto nevyšel. Djokovič porazil Tsongu

Londýn
Aktualizováno

Českému tenistovi se úvodní vystoupení na Turnaji mistrů v Londýně nepovedlo. Proti Britovi Andymu Murraymu sice vyhrál první set, další dva ovšem ztratil a ve skupině A si připsal po setech 6:3, 3:6 a 4:6 první porážku. Ve druhém utkání zvítězil Novak Djokovič ze Srbska nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou 7:6 a 6:3.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů v utkání proti Andymu Murraymu.

Článek
Fotogalerie

Murray, který v letošním roce vyhrál s českým tenistou dva ze tří vzájemných duelů, začal ve velkém stylu. Po výborném returnu a Berdychově dvojchybě si hned v prvním gemu vypracoval dva brejkboly, rodák z Valašského Meziříčí si ale pomohl kvalitním podáním a nepříznivý stav otočil.

Další nepříjemná situace pro českého tenistu v první sadě nastala v páté hře. Rodák ze skotského Glasgow několikrát výborně zareturnoval, posadil míč na základní čáru a měl další tři brejkboly. Jenže Berdychovi opět zafungoval servis a pěti úspěšnými fiftýny v řadě zažehnal nebezpečí.

Se sebevědomím Murrayho to otřáslo a hned v následující hře se Berdych propracoval ke dvěma brejkbolům. Ten první ještě nevyužil, druhou nabídnutou příležitostí ovšem už nepohrdl. Českou jedničku brejk povzbudil a čistou hrou zvýšil na 5:2. Soupeř při vlastním podání bez ztráty míče snížil, Berdych ale vzápětí podával na vítězství v prvním setu.

Murray bojoval, dobře returnoval a při servisu protivníka měl dva brejkboly. Berdychovi ale fungoval servis a s obtížnou situací se vypořádal náramně. První setbol ještě neproměnil. Vzápětí ale zahrál podání na tělo, se kterým si Brit neporadil a Berdych měl setbol číslo dva. S ním už naložil podle svých představ a za pětačtyřicet minut tak ovládl první sadu v poměru 6:3. Murrayho trápily v prvním setu nevynucené chyby z forhendové strany, dopustil se celkem osmi.

Murray využil jedenáctý brejkbol

Druhý set začal lépe Berdych. Za stavu 1:1 měl k dispozici tři brejkboly, ani jeden však nevyužil a to jej záhy mrzelo. V dalším gemu totiž český hráč poprvé v utkání ztratil svůj servis. Stav 0:40 ještě srovnal na shodu, poté ale dvakrát chyboval na forhendu a Murray jedenáctou brejkovou šanci v zápase už využil.

Svěřenec trenéra Ivana Lendla se už o vítězství ve druhém setu nenechal připravit. V deváté hře za stavu 5:3 si přímým bodem z podání vypracoval první setbol, který v následující výměně proměnil. Druhý set získal v poměru 6:3 a napínavý souboj tak musela rozřešit až závěrečná sada.

Rozhodnutí přinesla třetí hra třetí sady

Klíčový moment rozhodující sady přišel za stavu 1:1. Murray se při podání soupeře dostal do vedení 40:15, a protože Berdych vzápětí vyhodil po výměně míč forhendem do autu, prolomil soupeři podání. Českého hráče tento okamžik nalomil. Přestalo se mu dařit a Murray při servisu nepouštěl protivníka do hry. Držel si s přehledem podání a za dvě hodiny a 13 minut se propracoval k prvnímu mečbolu. Berdych prohrál pátý z osmi zápasů na Turnaji mistrů.

Djokovič neztratil s Tsongou ani jeden set

Tsonga byl v úvodním setu proti Djokovičovi lepším hráčem. Lépe se pohyboval a dokázal si vybojovat několik brejkbolů. Naopak Srbovi se zpočátku nedařilo, za celý úvodní set se nedokázal probojovat k šanci na prolomení Tsongova podání. Sadu ale dovedl do tie-breaku, v němž dokázal dominovat a zvítězit 7:4. První hráč světa získal jistotu v úderech, brzy prorazil Francouzi podání a dovedl do vítězného setu i druhou sadu. A díky tomu, že v úvodním zápase zvítězil 2:0, ujal se vedení ve skupině.

Turnaj mistrů - úvodní zápasy skupiny A:
Dvouhra
Murray (3-Brit.) - Berdych (5-ČR) 3:6, 6:3, 6:4online
Djokovič (1-Srb.) - Tsonga (7-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3.online
Čtyřhra:
Skupina A: Granollers, M. López (6-Šp.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:5, 5:7, 11:9.
Skupina B: Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Lindstedt, Tecau (4-Švéd./Rum.) 4:6, 7:6 (7:1), 12:10.

Reklama