Hlavní obsah

Tenista Federer opět opanoval výroční ceny ATP

Londýn

Roger Federer dál dominuje výročním anketám ATP. Švýcarský tenista vyhrál už podesáté za sebou hlasování fanoušků o nejoblíbenějšího hráče a poosmé získal Cenu Stefana Edberga za sportovní chování, o níž rozhodují sami tenisté. Celkem už během své kariéry nasbíral 24 ocenění ATP. Výsledky zveřejnila mužská tenisová asociace na úvod Turnaje mistrů v Londýně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tenista Roger Federer

Článek

Nejlepším tenistou a deblovým párem byli vyhlášeni na základě žebříčků světové jedničky Novak Djokovič a bratři Bob a Mike Bryanovi. Pětadvacetiletému srbskému hráči se podařilo světový trůn obhájit jako prvnímu od dob Federera, který žebříček ovládl v letech 2004 až 2007. Navíc získal humanitární cenu Arthura Ashe za práci své nadace a působení v roli ambasadora UNICEF. Americká dvojčata ukončila rok na prvním místě počtvrté za sebou a celkem poosmé v kariéře.

Federer získal v hlasování fanoušků 57 procent hlasů a jasně porazil druhého Andyho Murrayho a třetího Djokoviče. Spoluhráči dali švýcarskému gentlemanovi přednost před Marinem Čiličem, Juanem Martínem del Potrem a Davidem Ferrerem. Edbergovu cenu vyhrál Federer šestkrát ze sebou, v roce 2010 jeho sérii přerušil Španěl Rafael Nadal.

Cenu pro Nováčka roku získal slovenský tenista Martin Kližan. Třiadvacetiletý levoruký hráč letos vybojoval v Petrohradu premiérový titul na okruhu ATP a postoupil v sezoně v žebříčku o 88 míst na aktuálně 29. příčku.

Už podruhé v kariéře si titul Návrat roku vysloužil Tommy Haas. Čtyřiatřicetiletý Němec, jenž po operaci kyčle v únoru 2010 nemohl 14 měsíců hrát, zahájil sezónu ve třetí stovce žebříčku, dokázal se ale probojovat mezi nejlepších 25. Bývalý druhý hráč světa získal titul na turnaji v Halle, kde ve finále porazil Federera.

Reklama