Hlavní obsah

Berdych udolal Tsongu a udržel na Turnaji mistrů šanci na postup. Djokovič přehrál Murrayho

Londýn
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych může dát hýčkat naději na postup do semifinále Turnaje mistrů. Ve druhém utkání skupiny A udolala v Londýně česká jednička Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu ve třech setech 7:5, 3:6 a 6:1 a oplatila soupeři prohru z loňského ročníku tohoto prestižního podniku. Krůček od semifinále je s dvěma výhrami Srb Novak Djokovič, který přehrál domácího Andyho Murrayho 4:6, 6:3 a 7:5. Právě světový hráč číslo jedna Djokovič bude v pátek Berdychovým posledním soupeřem ve skupině.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha po triumfu nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou na Turnaji mistrů

Článek
Fotogalerie

Hlavní zbraní obou borců v úvodní sadě byl servis: první šance na brejkbol se Berdychovi naskytla až v sedmé hře, ale dvě možnosti za stavu 40:15 i následnou třetí při výhodě český tenista ještě nevyužil. Přitom neměl k zisku soupeřova podání daleko, ale při náběhu se k síti nedostal úplně včas a volej usměrnil těsně za základní čáru, což potvrdilo i vyžádané „jestřábí oko."

V defenzívě trpělivě hrající rodák z Valašského Meziříčí se ovšem dočkal další příležitosti v 11. gamu, a to už nezaváhal. Vzápětí potvrdil brejk výtečným servisem a úvodní set zakončil stylově - esem.

Sedmadvacetiletý Francouz vyhrál z pěti předchozích vzájemných duelů jen jedenkrát, ale zápas po ztracené sadě nevzdal. Naopak! Výrazně zpřesnil hru, více riskoval a tvrdými údery zejména z forhendové strany si ve čtvrté hře druhého dějství vybojoval tři brejkboly: a poslední z nich také osmý hráč světového žebříčku proměnil.

Jiskra naděje ještě blikla Berdychovi za stavu 3:5 poté, co si na returnu vynutil jednu možnost k prolomení soupeřova servisu po vůbec první dvojchybě v zápasu. Jenže neuspěl: rozjetý Tsonga nejprve esem (ze druhého podání!) uhasil rozdmýchanou šanci a o chvíli později dalším nechytatelným podáním poslal zápas do rozhodujícího dějství.

V něm nejprve Berdych odvrátil hrozbu další ztráty podání, a pak už se žádné drama nekonalo - rozhodla hned čtvrtá hra: po nevynucené Francouzově chybě proměnil Berdych další brejkbol a Tsonga se zlomil. Neudržel už výkonnost z prostředního setu, při svém dalším servisu neuhrál ani míček, ztratil potřetí v utkání svoje podání a český tenista už zápas dotáhl do vítězné koncovky.

Djokovič ztratil první set

Murray vstoupil do zápasu s Djokovičem ve stejně famózní formě, v jaké končil duel s Berdychem. Už v úvodním gamu si vypracoval první brejkbol, který proměnil na síti po předchozí skvělé defenzivě. Sám navíc zcela dominoval na servisu. V prvních dvou hrách nezískal světový hráč číslo jedna při podání Murrayho ani jeden fiftýn. Svěřenec Ivana Lendla byl v úvodním setu lepším hráčem. Výborně se pohyboval a Djokoviče dostával do úzkých díky úderům, které Srba vyháněly daleko mimo kurt.

Ve druhém dějství si oba tenisté vyměnili role. Domácímu hráči se přestalo dařit na podání a čím dál častěji musel bojovat o body právě v gamech při svém servisu. Djokovič naopak zpřesnil svou hru, rapidně snížil počet nevynucených chyb. V 6. gamu se Srb dočkal prvního brejkbolu, který dokázal proměnit, když Murrayho volej skončil v autu.

Ztráta druhého setu působila na psychiku Murrayho zrádně. Od začátku třetího dějství se rozčiloval po každém zkaženém míči. Djokovičovi stačilo udržet míč ve hře, protože letošní vítěz US Open ve snaze zahrát vítězný úder kazil jeden balónek za druhým. Ve třetím gamu si Srb vypracoval tři brejkboly v řadě a druhý využil po další nevynucené chybě Brita. Murray se přesto dokázal do setu vrátit. V osmém gamu totiž za stavu 30:40 poslal Djokovič míč do autu. Rozhodujícím se nakonec ukázal jedenáctý game, v němž Murray podruhé v setu ztratil podání a Djokovič si připsal druhou výhru na turnaji.

Turnaj mistrů - druhé zápasy skupiny A:
Dvouhra
Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (3-Brit.) 4:6, 6:3, 7:5on-line
Berdych (5-ČR) - Tsonga (7-Fr.) 7:5, 3:6, 6:1on-line
Čtyřhra
Bhúpathí, Bopanna (5-Indie) - Lindstedt, Tecau (4-Švéd./Rum.) 6:3, 5:7, 10:5
Marray, Nielsen (8-Brit./Dán.) - Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) 7:6 (7:3), 4:6, 12:10
Tabulka - dvouhra, skupina A:
1.Djokovič2204:12
2.Murray2113:31
3.Berdych2113:31
4.Tsonga2021:40
Tabulka - čtyřhra, skupina B:
1.Marray, Nielsen2204:22
2.Bhúpathí, Bopanna2113:31
3.Mirnyj, Nestor2113:31
4.Lindstedt, Tecau2022:40

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 19 : 45
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík