Hlavní obsah

Berdychovi nemusí stačit výhra, ale do semifinále může postoupit i po prohře

Londýn

Ani výhra nad Novakem Djokovičem nemusí Tomáši Berdychovi k postupu mezi čtyři nejlepší na Turnaji mistrů v Londýně stačit. Za určité konstelace ale může český tenista jít do semifinále, i když se Srbem prohraje. Skupina A je totiž tak dokonale zamotaná, že páteční zápasy nabízejí deset možných variant rozuzlení.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha po triumfu nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou na Turnaji mistrů

Článek

Nejjistější cestou do semifinále je pro Berdycha dvousetová výhra nad světovou jedničkou Djokovičem, nebo jakákoli výhra s tím, že Francouz Jo-Wilfried Tsonga zdolá Brita Andyho Murrayho. Dostat se mezi elitní čtyřku může český tenista i v případě porážky s Djokovičem 1:2 na sety. Za této situace by ovšem potřeboval výraznou pomoc Tsongy a jeho dvousetovou výhru nad Murraym.

Pokud vyhraje Berdych nad Srbem "pouze" 2:1 na sety a Murray porazí Tsongu, bude mít český hráč smůlu a v Londýně skončí.

Českého tenistu propočty nezajímají

Berdych se propočty zabývat nechtěl, hodlal se soustředit na tenis. "Ti, které mám kolem sebe, mi to stejně neřeknou. Poženou mě za vítězstvím. Žádné sety, žádné gamy počítat nebudeme," řekl dnes Radiožurnálu.

Před Berdychem stojí především výzva Djokoviče vůbec porazit. To se mu z jedenácti zápasů povedlo jen v semifinále Wimbledonu 2010. Letos se střetli dvakrát a na jaře v Monte Carlu i nedávno v Šanghaji sedmadvacetiletý český tenista prohrál.

"V současné době je s ním asi nejtěžší hrát. Je ve skvělé formě, pohodě, cítí se dobře a tyhle podmínky mu přesně vyhovují. Bude to nesmírně těžké utkání, ale pořád je to jenom člověk a možné je všechno," uvedl Berdych po středeční výhře nad Tsongou, která byla jeho jubilejní šedesátou v sezóně.

V případě výhry nad Djokovičem by Berdych letos už podruhé porazil aktuální světovou jedničku. Poprvé to dokázal na US Open, kde zdolal tehdejšího vládce pořadí ATP Švýcara Rogera Federera. "Porazit dvě odlišné jedničky v jednom roce, to by bylo hezké," dodal Berdych.

Reklama

Související témata: