Hlavní obsah

Federer chce rychlejší kurty, aby se hrálo útočněji

Tenista Roger Federer by rád zrychlil hru. Současnému bílému sportu vládnou obranáři v čele se Srbem Novakem Djokovičem a Švýcar si myslí, že větší variabilita by tenisu jenom prospěla.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Roger Federer na Turnaji mistrů v Londýně.

Článek

"Všichni teď bráníme, protože to je snazší. Kdyby se hrálo někde na rychlejších a jinde na pomalejších kurtech, bylo by to zajímavější," řekl Federer po nedělní prohře ve finále Turnaje mistrů v Londýně, kde se mu "ubránil" právě Djokovič.

Vítěz rekordních sedmnácti grandslamových titulů Federer poukázal na skutečnost, že se v poslední době skoro všude hraje na podobném povrchu. "Trochu rozmanitosti by neškodilo a byla by větší šance útočit na elitní čtyřku hráčů," řekl Federer. "Pořadatelé chtějí ty nejlepší chránit a mít je v semifinále. Je tohle cesta? Nejsem si jistý."

Kde je styl servis - volej?

Z tenisu se už dávno vytratil útočný styl servis - volej, který praktikoval jako jeden z nejlepších Američan Pete Sampras. Důvodem je výrazně lepší fyzická kondice hráčů, ale především nové technologie raket a právě zpomalení povrchů dvorců.

Finále Turnaje mistrů bylo typickým příkladem výhry obrany nad útočným stylem. A Djokovič to svými slovy po utkání jen potvrdil: "Věděl jsem, že musím vrátit každý míč, proto jsem stál o krok vzadu, byl pasivní, protože tak jsem měl šanci."

Čas neúnavných běžců

Federer je z elitní pětky jediným hráčem, který nemá hru postavenou na obraně, ale na agresivním stylu. Jinak ale Djokovič, Brit Andy Murray i Španělé Rafael Nadal a David Ferrer jsou neúnavnými běžci, kteří téměř nekazí a soupeře utahají.

"Přitom je to jednoduché. Když se zrychlí dvorec, bude obtížnější se bránit. Útočný styl je důležitější, ale na těch pomalých površích se dá jen a jen bránit," řekl Federer. "Nikdo nechce vidět výměnu o patnácti úderech, která skončí chybou. Jsem přesvědčen, že občas by rychlejší dvorec pomohl a tenis by byl zase pestřejší," dodal.

Trenéři v současnosti výjimečně učí své svěřence přechod k síti. Dá se říci, že se hráči i hráčky občas sítě bojí. "Kdyby se hrálo rychleji, pomohlo by to, aby se tenisté naučili jiné věci a uvědomili si, že jít na síť není špatné, ale dobré," uvedl Federer.

Reklama

Související témata: