Hlavní obsah

Štěpánek o Davis Cupu: Máme vlastní rychlý povrch, žádnou antuku. A Španělé nemají Nadala

Praha

Dobrá zpráva, Radek Štěpánek je zdravý. Pochroumané koleno, kvůli nemuž se odhlásil z turnaje z Paříže, je už stoprocentně zdravé. Po semifinále čtyřhry Turnaje mistrů, které uhrál s Indem Leandrem Paesem, se už česká dvojka těší na víkendové klání finále Davis Cupu v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radek Štěpánek si fotí kurt při tréninku na finále Davis Cupu.

Článek

Ve dvouhře jste za poslední týdny moc utkání neodehrál. Máte pořád dost šťávy?

Nemám pocit, že by mi to poslední období vzalo síly. Předtím jsem těch dvouher v Asii zvládl dost. Mojí prioritou bylo dát se zdravotně dohromady a odehrát alespoň debl v Londýně, abych nevypadnul z rytmu. Teď už jsem strašidelně natěšený, až to v pátek začne.

Zranění kolena už je jen dávnou minulostí?

Jsem zdravý. Koleno drží a doufám, že to vydrží tři dny.

Jak se vám jevil kurt, který všichni považují za ultrarychlý?

Já si na něm zatrénoval v době, kdy se tu hrálo finále Fed Cupu, abychom se pak s Berďou dohodli, jak by měl vypadat. Zdál se mi ale pomalý, tak se přidala jedna vrstva a je to dobré.

Cítíte nějakou inspiraci od tenistek, které už své finále v O2 areně zvládly?

Mám pocit, že my jsme je zase inspirovali v roce 2009, kdy jsme šli až do finále. Uhrát letos český double by bylo výjimečné, ale fanoušci tomu věří a my taky.

Berete tedy boj se Španělskem jako odvetu za tři roky starý výprask 0:5 v Barceloně?

Odveta, nebo ne. My chceme tři body. I přes porážku to byla v Barceloně skvělá zkušenost, ale teď je tu hodně odlišných faktorů.

Které podle vás budou ty nejdůležitější?

Volili jsme povrch podle našeho gusta, žádnou antuku, hrajeme doma a oni nemají Nadala. Měl by to být úplně jiný zápas.

Z Londýna navíc máte čerstvou a vítěznou zkušenost se španělským deblem Granollers, M. López. Jak tedy na ně?

Hráli jsem s nimi už na US Open a teď i na Masters. Bylo super osahat si před finále tu jejich hru. S Tomášem se nám v deblu při Davis Cupu neskutečně daří a věříme, že teď to nebude jiné. Řekneme si poznatky z těch zápasů. Davis Cup je jedinečná soutěž, tady nerozhoduje, že někdo vyhrál Turnaj mistrů.

Zkusíte si s Berdychem čtyřhru i v tréninku?

My hrajeme jen zápasy a v tom je ta naše síla. Už jsme jich pár odehráli a vždycky to šlo.

Daviscupový triumf se slavil v Praze pouze v roce 1980. Plánujete, že se ještě před finále setkáte s tehdejší vítěznou sestavou Lendl, Kodeš, Složil, Šmíd?

Tehdejší vítězství mám jen zprostředkované z novin, obrázků a později od přímých aktérů. Jsem rád, že tu všichni budou, ale my se chceme koncentrovat. Snad bude možnost potom společně oslavovat.

Reklama