Hlavní obsah

Finále Davis Cupu odstartují Štěpánek s Ferrerem

Praha
Aktualizováno

Finále Davisova poháru, které začíná v pátek v pražské O2 areně mezi Českou republikou a Španělskem, odstartuje zápasem Radek Štěpánek - David Ferrer. Do druhého duelu v pátek nastoupí Tomáš Berdych a Nicolás Almagro. Rozhodl o tom los v Obecním domě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Finále Davis Cupu zahájí Radek Štěpánek (vlevo) a David Ferrer

Článek
Fotogalerie

Ferrer bude v zápase výrazným favoritem. V letošním ročníku vyhrál sedm podniků včetně turnaje série Masters v Paříži, který se hrál krátce před Turnajem mistrů. Se Štěpánkem má kaldnou bilanci 6:3, karvinský rodák navíc naposledy vyhrál v roce 2009. Štěpánek však i přesto věří v úspěch.

"S Davidem jsem odehrál spoustu zápasů, 99 procent z nich byly ohromně dlouhé bitvy. Volba povrchu a domácí publikum budou ty výhody, které jsme před třemi lety neměli. A ty my se pokusíme využít. Já se na tu atmosféru moc těším a doufám, že budou diváci naším pátým hráčem," prohlásil Štěpánek pro Českou televizi krátce po losu.

Ačkoliv se tenisté většinou shodují v tom, že los, který určuje pořadí zápasů, není důležitý, Štěpánek je rád, že bude celý finálový duel otvírat. "Vzhledem k té sobotě (do níž pravděpodobně nastoupí Štěpánek s Berdychem), je to dobře, budu mít víc času na regeneraci."

Jako druhý z českých tenistů nastoupí na kurt Tomáš Berdych, který tak nezná přesný čas svého zápasu. "Já to znám z turnajů ATP, jsem na to zvyklý. Ze začátku (zápasu Štěpánek - Ferrer) se podívám na atmosféru v hale, pak budu vše sledovat ze šatny a čekat na svůj zápas."

Na Almagra Berdych umí

S Almagrem se Berdych střetl v letošní sezóně už pětkrát a jen jednou prohrál, celková bilance zápasů zní 8:3. Nehrající kapitán Španělů Alex Corretja Almagra nechal v nominaci, přestože se přemýšlelo o tom, že by ho vystřídal Feliciano López. "Já jsem věřil, že Almagro v týmu zůstane. Výsledky v závěru roku má lepší, pořád se pohybuje kolem desítky. Soupeř je to nesmírně těžký," ví Berdych, který taktéž hodlá spoléhat na rychlý povrch a diváckou podporu.

"Mě to trochu překvapilo, nicméně i tak je tým Španělska stejně silný," přiznal nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. "Almagro má výborné výsledky, ale podle mě by byl na tomto povrchu Feliciano López silnější," pokračoval Navrátil, kterého los potěšil. "Je jedno, kdo začne. Ale Štěpánek je z té naší dvojice starší, takže bude moci uspořit síly," dodal.

V sobotu se odehraje čtyřhra, do níž nehrající kapitán Navrátil nominoval Iva Mináře a Lukáše Rosola. S největší pravděpodobností se však i do debla postaví Berdych se Štěpánkem. Španěl naopak zcela jistě nasadí vítěze Turnaje mistrů Marcel Granollers, Marc López.

V neděli by se měly utkat ve vzájemných zápasech jedničky a dvojky obou týmů. Berdych se tedy střetne s Ferrerem a Štěpánek s Almagrem.

Program finále:
ČR - Španělsko (Praha, O2 arena, tvrdý povrch):
Pátek (16:00): Štěpánek (v žebříčku 37. ve dvouhře ATP) - Ferrer (5.), Berdych (6.) - Almagro (11.).
Sobota (14:00): Rosol (73.), Minář (186.) - M. López (6. ve čtyřhře ATP), Granollers (10. ve čtyřhře),
Neděle: (13:00): Berdych - Ferrer, Štěpánek - Almagro.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík