Hlavní obsah

VIDEO: Vítězná tenisová partička čekala na sraz dlouhých dvaatřicet let

Marek BurkertPrávo

Když 7. prosince 1980 zvedali nad hlavu Davis Cup, měli pocit, že slavnou trofej vyhrají ještě několikrát za sebou. Krutě se mýlili. Přesto je čtveřice Ivan Lendl, Jan Kodeš, Pavel Složil a Tomáš Šmíd navždy zapsaná na "salátové míse" i v české sportovní historii. A až víkend ukáže, zda se konečně dočká nástupců.

Legendy jsou zde

 
Článek

Jména tehdejší sestavy reprezentují vlastně tři dekády dějin domácího tenisu. Kodeš hrál poprvé Davis Cup v roce 1966, Šmíd nastupoval až do roku 1989. „Existují hráči, které musíte do týmové soutěže nutit, a jejich manažeři šroubují výšku startovného. A pak ti druzí, kteří tuhle soutěž milují. Mezi ně jsem patřil já," řekl Jan Kodeš, jenž své první finále odehrál ve Stockholmu 1975, ale proti fenomenálnímu Borgovi neměl hostující tým nárok.

Až v roce 1980 se tenisové generace šťastně protnuly. S dvacetiletým Lendlem se zhmotnily plány na historický zápis. Ještě než vypuklo památné finále s Itálií, musel si ho československý tým vydřít, mimochodem stejně jako ten dnešní, na antuce v Argentině.

Lendl tam všechny strašně štval

„Lendl tam všechny neuvěřitelně štval. Proti němu nastoupili Vilas a Clerc, hráči první pětky žebříčku! Ale on byl neomylný," vzpomínal tehdejší svazový trenér Pavel Korda, jenž dotlačil kapitána Antonína Bolardta k tomu, aby posílal Lendla i do čtyřhry. „Složil měl kvůli tomu na mě pifku," tvrdil Korda.

Řádění nebylo Italům nic platné

Velké pražské finále s Itálií začalo už vlastně v noci na pátek, když ke Šmídovi volali záchranku. „Snědl jsem špatný filé a začaly se dít hrozný věci. Pak mi doktoři řekli, že si mám dát vařený brambory. A na ně jsem ten zápas s Panattou odehrál," rozjímal Tomáš , jenž proti italské jedničce otočil stav z 0:2 na 3:2.

Kdo to ve Sportovní hale zažil na vlastní kůži, vzpomene jistě na rozjívené italské fanoušky, které sudí Bubeník marně uklidňoval. „Když tam byl sporný míč, tak chtěl italský tým dokonce odcházet z haly. Řádili, velká show to tehdy byla," usmíval se Šmíd, který pak s Lendlem přidal i rozhodující třetí bod ze čtyřhry a v české šatně létaly špunty od šampusu.

V hale jsou teď všichni a klukům věří

Béžová saka, v nichž před 32 lety nastoupili vítězové ke slavnostnímu vyhlášení, připomněli Štěpánek a spol. před třemi lety při finále v Barceloně. Tentokrát ale budou mít čtveřici vítězů přímo v hale. A čeští fanoušci věří, že jim šampióni z roku 1980 budou vítěznou inspirací.

Reklama

Související témata: