Hlavní obsah

Úspěch tenistů nadchl Lendla a rozplakal Navrátilovou

Praha

Oslavou českého tenisu nazvaly osobnosti triumf českého týmu v Davisově poháru po 32 letech. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem porazili v Praze ve finále Španělsko a navázali na úspěšnou partu okolo Ivana Lendla z roku 1980, navíc doplnili tenistky, které před dvěma týdny ovládly Fed Cup.

Foto: Petr Josek, Reuters

Dokázal jsem to!!! Vítězná euforie Radka Štěpánka...

Článek

"Kluci měli šanci už před třemi lety a bylo mi jich tam hodně líto, že jim to ve Španělsku nevyšlo. Tak si to doma vynahradili se vším všudy. Mám z toho úspěchu obrovskou radost, povedla se jim fantastická věc," radoval se Lendl.

"Tohle jsou velký emoce pro hráče i pro diváky. Všichni si zasloužili, že je pohár zpátky v České republice," řekl Tomáš Šmíd, který se s Lendlem v roce 1980 podílel na finálové výhře nad Itálií. "Je to fantastický zážitek, kluci jsou dobrá parta a zasloužili si vyhrát. Jsem rád za to a dopadlo to nádherně," doplnil Pavel Složil.

Tenistky při finále Fed Cupu i tenisty proti Španělsku podporovala Martina Navrátilová a úspěch bývalou světovou jedničku dojal. "To jsem se tedy rozbrečela. Takový malý národ, ale nemá malé tenistky nebo tenisty," řekla.

Bývalý elitní deblista Cyril Suk zažil úspěch v roce 1980 jako sběrač míčků a nyní byl spolukomentátorem v televizi. "Pokaždé to je něco úžasného. Tenkrát mi bylo třináct, takže teď si to dokážu vychutnat daleko víc než tenkrát," řekl Suk. "Je to ohromný úspěch. Celá republika tím žila a dýchala a je to neskutečný zážitek, na který se nedá zapomenout," přidal se Jiří Novák, bývalý pátý hráč světového žebříčku.

"Je to nádherný pro celou republiku, je to nádherný," řekl Pavel Korda, trenér týmu z roku 1980, a vzpomínal, jak ho po výhře v roce 1980 pouštěli v obchodech lidé ve frontách dopředu. "Byla euforie a je tu zase. Kluci teď budou neskutečně populární, což je pěkná věc, a věřím, že nezblbnou a pojede to dál," řekl Korda.

Český tenis získal v jednom roce dvě největší tenisové trofeje, což se naposledy povedlo výběrům USA v roce 1990. "Až časem dokážeme ohodnotit, co se nám povedlo. Je to něco výjimečného a nádherná oslava tenisu," řekl Suk. "Je krásné, že se dva největší poháry vyhrály v jednom měsíci," přidal se Korda. Vyjádřil ale také trochu obavy, aby v dohledné budoucnosti vyrostli Berdychovi a Štěpánkovi nástupci. "Mladý jsou pohodlný, mají počítače a nechce se jim makat, ale nejsem pesimista, zase se někdo narodí," řekl Korda s nadějí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články