Hlavní obsah

Nový Berdych se zatím hledá, ale triumf spustí tenisový boom

Praha

Hopman Cup, Fed Cup, Davis Cup. Triumvirát ceněných pohárů má v letošním roce jediného vítěze. Český tenis se na týmové frontě prezentoval ve výstavní kondici. Nablýskaná přítomnost ale ještě nemusí zákonitě znamenat také rozjásanou budoucnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítězové Davis Cupu z roku 2012. Zleva kapitán Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Ivo Minář. A vítězové z roku 1980 - tehdejší trenér Pavel Korda, Jan Kodeš, Pavel Složil, Tomáš Šmíd a Ivan Lendl. Budou mít své nástupce?

Článek

Už před dvěma lety po semifinále v Bělehradu si kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil posteskl, že Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem nemohou ve dvou táhnout tým na svých bedrech do nekonečna.

Letos pouť završili vítězným koncem i za cenu absolutního vyčerpání. Jak dlouho jim to ale vydrží? „Štěpánek má výjimečnou kondici. Ve sportu se navíc posouvají hranice. Podívejte na Jágra, jak ho to pořád baví. Štěpánek je stejný případ," myslí si bývalý daviscupový a fedcupový kapitán Jan Kukal. „Radek má totiž nejlepšího kondičního kouče v zemi (Marka Všetíčka – pozn. red.), klidně může hrát do sedmatřiceti," tvrdí manažer pražského I. ČLTK Vladislav Šavrda.

Kdo zaskočí za Berdycha a Štěpánka?
74. Lukáš Rosol, 27 let
105. Jan Hájek, 29 let
189. Ivo Minář, 28 let
229. Dušan Lojda, 24 let
260. Jiří Veselý, 19 let
441. Adam Pavlásek, 18 let
Pozn.: Před jménem je aktuální pořadí ve světovém žebříčku.

Šéf tenisového svazu Ivo Kaderka před pár týdny řekl v obsáhlém rozhovoru Právu, že až Štěpánek skončí, nemá prý obavu, že by český daviscupový tým klesl do průměru. „Přijdou další, budeme mít kam sáhnout," odpověděl Kaderka.

Mužských talentů jako šafránu, u žen je situace opačná

Mnozí však takový optimismus nesdílejí. „Jezdím po grandslamech, chodím se dívat na české juniory a velkou radost z toho nemám," řekl o víkendu wimbledonský vítěz 1973 Jan Kodeš. „Berdychovi bude příští rok osmadvacet a sedm osm ročníků za ním tam není nikdo, kdo by v Davis Cupu mohl zaskočit," tvrdí i Šavrda. „Pak je sice skupinka čtyř kluků, jimž je sedmnáct osmnáct, ale ti potřebují nějaký čas."

Mezi ženami se přitom situace zdá být takřka růžová. „Osm hráček v první stovce a za ní jsou ještě dvacetileté holky Plíškovy," připomíná Šavrda.

U mužů tak veselo není. „Spousta českých tenistů se ale prosadila až po pětadvacítce. Vezměte Štěpánka, ten byl před deseti lety vlastně deblista," říká Kukal. „Češi obecně nejsou v tomhle rychlokvašky jako třeba Španělé. Ale situace se mění celkově. Loni nebyl v první stovce ATP žádný teenager. Natož aby v sedmnácti vyhrál grandslam jako dříve Becker nebo Chang," dodává Šavrda. Vypadá to jako nevyhnutelné, že v Davis Cupu nastanou chudší léta než poslední sezóny, jež české tenisové fanoušky zmlsaly.

„Hlavní význam tohoto roku je hlavně v tom, že vyvolá tenisový boom," těší se Kukal a Šavrda mu dává za pravdu. „Vlastně to už spustil rok 2009, kdy kluci hráli finále v Barceloně, a pak samozřejmě Petra Kvitová vítězstvím ve Wimbledonu."

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori