Hlavní obsah

Korda: Triumf v Davis Cupu je bombastický! Může to být historicky lepší než hokejové Nagano

Aktualizováno

V klidu u televize si Petr Korda vychutnal triumf českých tenistů v Davisově poháru. Radost bývalého druhého hráče světa byla dvojnásobná, protože jeho svěřenec Radek Štěpánek získal v neděli vítězný bod a pražská O2 arena pak skandovala vstoje jeho jméno.

Foto: David Kurc, ČTK

Bývalý tenisový reprezentant Petr Korda s dcerou Jessicou, talentovanou golfistkou, v Mariánských Lázních.

Článek

"Vidět, jak mu lidi tleskají vstoje, to pro mě bylo strašně příjemné. Pro mě to bylo dokončení naší mise," řekl Korda v telefonickém rozhovoru ČTK.

Korda, vítěz Australian Open 1998 a poslední český mužský grandslamový vítěz dvouhry, trénoval Štěpánka deset let. Loni se rozešli, ale letos po olympiádě se k sobě vrátili a výsledkem byl Štěpánkův vydařený podzim s vrcholem v Davis Cupu.

"Když jsem začal s Radkem před deseti lety pracovat, tak jsem říkal, že z něj chci udělat velkého tenistu. Řada lidí si klepala na hlavu, že jsem se zbláznil, ale Radek se teď zapsal do historie světového tenisu. Stala se z něj legenda a pro mě to byla velká radost vidět, že se to po nějakých škytavkách podařilo," řekl Korda.

Nedá na Kordu dopustit

Sám Štěpánek, vítěz čtyřhry na grandslamovém Australian Open a nejlépe osmý hráč žebříčku ve dvouhře, nedá na Kordu dopustit. "Odvedl se mnou neuvěřitelnou práci. Vděčím mu za rozvoj kariéry, nese nesmazatelný podpis na mém herním projevu a dneska tady stojím se salátovou mísou," řekl tenista.

Po výhře v rozhodující dvouhře nad Nicolásem Almagrem 3:1 na sety, díky které Češi porazili ve finále Španělsko 3:2 na zápasy, stihl Korda Štěpánkovi jen pogratulovat textovou zprávou. "Ten moment jsem si moc užil," napsal Korda, který žije na Floridě. Do Prahy měl na víkend pozvání, ale kvůli rodinným povinnostem nemohl přijet.

Až v neděli splnil určenou taktiku

Korda viděl všechny zápasy, se Štěpánkem před každým probíral taktiku a po páteční prohře české dvojky s Davidem Ferrerem byl kritický. "Protože z domluvené taktiky hrál nulu," káral Korda. Až s Almagrem dokázal Štěpánek plnit jeho pokyny. "Když jsem viděl, jak hrál konečně po lajně a šel si dopředu, tak jsem viděl, jak to funguje. V důležitých momentech zahrál, jak jsme se o tom bavili," řekl.

Štěpánek požádal v létě Kordu o obnovení spolupráce a ten kývl po dvou dnech, které si vzal na rozmyšlenou. Korda jako jednu z prvních věcí vyměnil Štěpánkovi raketu a zároveň vyřkl cíl, kterým bylo dostat se na konci roku mezi dvacítku a třicítku ve dvouhře. "Což jsem bohužel nesplnil," řekl Korda při pohledu na žebříček ATP, v kterém se jeho svěřenec po Davis Cupu zastavil na 31. místě světa.

Lepší než Nagano?

Podle Kordy může Štěpánek, který koncem listopadu oslaví čtyřiatřicetiny a je jedním z nejstarších hráčů na okruhu, ještě hodně ukázat. "Má na víc a může mít dvě fantastické sezóny, třeba tu příští i nejlepší v životě," řekl Korda.

"Záleží, co tomu bude chtít dát, jestli si udrží motivaci a disciplínu, s tím měl největší problémy. Je důležité, aby zůstal na pomyslné vlně, protože jeho je hra nepříjemná a může zlobit," doplnil.

Vítězství v Davis Cupu považuje Korda za jeden z největších úspěchů českého sportu. "Může to být historicky lepší než Nagano, protože bylo vidět, jak moc veřejnost na takový sportovní úspěch čekala. Nejdůležitější teď je, aby si to národ užil, protože to je to bombastické," řekl Korda.

Který sportovní úspěch upřednostňujete?
Triumf v Davis Cupu
10,3 %
Hokejový úspěch z Nagana 1998
56,9 %
Obě akce byly fantastické, řadím je stejně
32,8 %
Celkem hlasovalo 9395 čtenářů.

Reklama

Související témata: