Hlavní obsah

Tenisovou extraligu budou hrát Berdych, Štěpánek i Kvitová

Hrdinové Davisova poháru i dvojnásobné vítězky Fed Cupu a s nimi světová čtyřka Agnieszka Radwaňská z Polska se představí v závěru roku v české extralize. Soutěž se uskuteční od 13. do 19. prosince s dotací čtyři miliony korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Berdych si zahraje za Prostějov extraligu.

Článek

"Zatím ještě nejsou všechny soupisky uzavřené. Myslím si však už teď, že letošní ročník bude ještě kvalitnější oproti loňsku, kdy hrálo šestadvacet tenistů z první stovky světového žebříčku," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Prostějově Petr Huťka, šéf Přerova a prezident Asociace extraligových tenisových klubů.

"Termín je pro tenisty, kteří zůstali na sklonku roku v Evropě, ideální příležitostí k rozehrání se před turnaji v Austrálii," dodal Huťka.

Nejsilnější tým mají obhájci z Agrofertu Prostějov, kteří spoléhají na světovou šestku Tomáše Berdycha, osmičku Petru Kvitovou či Radwaňskou. Polskou hvězdu získal do svého týmu šéf klubu Miroslav Černošek. "Finančně to nebylo těžké, zbytek domluvil trenér Kvitové David Kotyza. Radwaňská s Kvitovou kamarádí, občas spolu trénují. Nemůžeme mít žádný jiný cíl, než letos opět vyhrát," řekl Černošek.

V týmu Prostějova se před dvěma lety objevila i tehdejší světová jednička Dánka Caroline Wozniacká, v minulosti třeba Martina Hingisová. I proto má klub už jedenáct titulů. Loni porazil ve finále I. ČLTK a triumfoval už počtvrté za sebou.

Na soupisce Prostějova je i další fedcupová vítězka Lucie Šafářová (17.) či Němec Philipp Kohlschreiber (20).

Program tenisové extraligy 2012:
Základní skupiny (13.- 15. prosince):
Skupina C (Milovice): LTC Pardubice, LASVIT, TK Neridé.
Skupina D (Liberec): Liberec, TCF PURUM Mariánské Lázně, TK Spartak JIhlava.
Semifinálové skupiny (16.- 18. prosince):
Skupina A (Prostějov): TK Agrofert Prostějov, TK Sparta Praha, vítěz skupiny C. Skupina B (Přerov): TK Precheza Přerov, I. ČLTK Praha, vítěz skupiny D.
Finále (19. prosince, Prostějov): vítěz skupiny A - vítěz skupiny B.

V prvním utkání nastoupí Prostějov 16. prosince proti pražské Spartě, za kterou by měl hrát Radek Štěpánek, hrdina finále Davis Cupu proti Španělsku. Sparta získala do sestavy i Slováka Martina Kližana (30.) a spoléhá na Kláru Zakopalovou (28.), Rakušana Jürgena Melzera (29.) a jeho manželku Ivetu Benešovou (81.).

Fedcupová šampionka a stříbrná olympionička ve čtyřhře Lucie Hradecká hraje za I. ČLTK Praha, kde působí i Ivo Minář, člen vítězného daviscupového týmu. Deblová partnerka Hradecké Andrea Hlaváčková je členkou TK Neridé a další reprezentant Lukáš Rosol hraje ze Prechezu Přerov, která upustila od angažování Srba Viktora Troického. "Nebyl týmový hráč. Spoléháme spíše na tenisty, kteří dokážou tvořit partu," uvedl Huťka, jenž opět vsadil na Uzbeka Denise Istomina.

Extraliga má stejný model jako loni. Pravidla soutěže ukládají, že v utkání musejí nastoupit do dvouher minimálně dva domácí hráči a nejvýš čtyři cizinci.

Od 13. do 15. prosince se bude hrát ve dvou základních skupinách v Milovicích a v Liberci, odkud vítězové postoupí k nasazeným týmům do dvou semifinálových skupin (16.-18. prosince) v Přerově a Prostějově. O titul se bude hrát 19. prosince v prostějovském areálu mezi nejlepšími týmy ze semifinále. Diváci mají na celou extraligu včetně finále vstup zdarma.

Reklama