Hlavní obsah

Federer chce omezit svůj tenisový program, aby vydržel až do Ria

Sao Paulo

Roger Federer plánuje v příští sezóně omezit svůj tenisový program a doufá, že se mu podaří protáhnout kariéru až do olympijských her v Riu de Janeiro v roce 2016. Jednatřicetiletý švýcarský tenista, jemuž ve sbírce trofejí olympijské zlato z dvouhry schází, to řekl v Sao Paulu, kde se chystá na exhibici.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Roger Federer na Turnaji mistrů v Londýně.

Článek

"Doufám, že zůstanu na okruhu ještě hodně let, a doufám, že tu za tři a půl roku budu hrát na olympiádě. Takže musím plánovat hodně dopředu, nejen na příštích šest měsíců," řekl a dodal, že v nadcházející sezóně si bude pečlivě vybírat, na jakých turnajích nastoupí.

Majitel rekordních sedmnácti grandslamových titulů startoval už na čtyřech olympiádách. V Pekingu v roce 2008 získal zlato ve čtyřhře, letos v Londýně vybojoval ve dvouhře stříbro.

Sezónu Federer ukončil jako druhý hráč světového žebříčku, získal šest titulů včetně triumfu na Wimbledonu a rok označil za jeden z nejlepších v kariéře, přestože byl mimořádně náročný. Kvůli startům v Davisově poháru a na olympijských hrách přišel o čas na trénink i na rodinu.

Jako první vyřadil turnaj v Miami

"Příští rok budou asi turnajová vítězství důležitější než žebříček. Proto budu potřebovat hodně trénovat. Rád bych teď byl víc doma a relaxoval," řekl. "Dostal jsem se do bodu, kdy si můžu vybírat, kde budu hrát a jak často budu hrát," dodal. Jako první prý vyřadil z programu březnový turnaj Masters v Miami.

Federer odehrál letos 19 turnajů, o dva víc než světová jednička Novak Djokovič. Stejně aktivní jako Švýcar byl i Andy Murray, Rafael Nadal nastoupil i vinou zdravotních problémů jen k 11 turnajům.

Reklama