Hlavní obsah

Serena Williamsová vystřídala na trůnu ITF Kvitovou. Djokovič obhájil loňský triumf

Novak Djokovič a Serena Williamsová jsou nejlepšími tenisty roku 2012 podle mezinárodní federace ITF. Srbský hráč obhájil triumf z loňského roku, Američanka, jež ocenění získala potřetí v kariéře, na trůnu vystřídala českou fedcupovou reprezentantku Petru Kvitovou.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič je podle ITF nejlepším tenistou roku.

Článek

Pětadvacetiletý Djokovič zakončil druhou sezonu po sobě na místě světové jedničky. V lednu obhájil grandslamový titul na Australian Open, na Roland Garros a US Open prohrál až ve finále. Na okruhu ATP rozšířil svou sbírku celkem o šest titulů včetně triumfu na Turnaji mistrů.

"Jsem pyšný, že jsem šampionem ITF druhý rok za sebou," uvedl v prohlášení Djokovič, jenž rok 2011 opanoval triumfem na třech ze čtyř grandslamových turnajů. "Bylo moc těžké na tak úspěšnou sezonu navázat," dodal Srb, jenž měl letos vážného konkurenta v Andym Murraym, vítězi US Open a olympiády.

Jedenatřicetiletá Williamsová letošní sezónu ozdobila pátým triumfem ve Wimbledonu, čtvrtým na US Open a ziskem zlata na olympijských hrách. Pochlubit se může letos nejlepší bilancí na okruhu WTA (58 vítězství, čtyři porážky) a celkem sedmi tituly.

"Doufám, že i rok 2013 bude stejně úžasný," uvedla Američanka, jež zářila především v druhé polovině sezóny.

Hodnocení deblistů vyhráli podeváté za posledních deset let Bob a Mike Bryanovi ze Spojených států, mezi ženami byly nejlepším párem vyhlášeny Italky Sara Erraniová a Roberta Vinciová.

Reklama

Související témata: