Hlavní obsah

Federer nejspíš nenastoupí k utkání Davis Cupu proti Česku

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Roger Federer s největší pravděpodobností nenastoupí k únorovému utkání prvního kola Davisova poháru proti České republice. Slavný švýcarský tenista chce příští rok výrazně omezit svůj program, poté co letos včetně olympijských her absolvoval 19 turnajů.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Roger Federer proti českému týmu v 1. kole Davis Cupu asi nenastoupí.

Článek

Švýcaři přivítají úřadující vítěze Davis Cupu z České republiky 1. až 3. února v Ženevě. Týden po Australian Open se odehraje odveta za baráž z roku 2007, kdy Češi v pražské O2 areně hostující výběr v sestavě s Federerem porazili 3:2 a udrželi se ve Světové skupině.

Jednatřicetiletý Federer dosud svou účast v únorovém utkání 1. kola přímo nevyloučil, v jeho turnajovém programu na celý rok však Davis Cup zatím chybí. "Nesmím mít strach dělat nepopulární rozhodnutí. Plánuju dlouhodobě a doufám, že budu moci hrát Davis Cup ještě za dva tři čtyři roky. Ale na to nikdo nemyslí, všechny zajímá jen daný moment," řekl Federer v rozhovoru pro švýcarský deník Tages-Anzeiger v Sao Paulu, kde se účastní reklamních akcí a exhibičních zápasů.

"Došel jsem k rozhodnutí, že to je pro mě to jediné rozumné rozhodnutí (nenastoupit proti Česku). Mohl bych hrát, ale pak bych mohl absolvovat jen čtyři nebo pět turnajů Masters místo osmi nebo deseti," uvedl Federer, který například vynechá i turnaj Masters v Miami, kde tradičně hraje celá světová špička.

Nominace na daviscupová utkání se oznamují nejpozději 10 dnů před zápasem. Oba strůjci letošního českého triumfu Tomáš Berdych a Radek Štěpánek hodlají v týmové soutěži pokračovat a pokusit se o obhajobu. V případě Federerovy neúčasti by byl švýcarskou jedničkou 17. hráč světového žebříčku Stanislas Wawrinka, dvojkou nejspíš Marco Chiudinelli, jemuž aktuálně patří 146. pozice.

Reklama