Hlavní obsah

Tenisový pár H+H chce v příští sezóně vybojovat pozici deblových jedniček

Praha

Stříbrné olympijské medailistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká mají pro příští sezónu jasný cíl. Vyhlásily útok na čelo deblového žebříčku WTA a znovu si chtějí zahrát Turnaj mistryň.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenistky Andrea Hlaváčková (vlevo) s Lucií Hradeckou se chlubí stříbrem z olympijského deblu.

Článek

"V deblu máme malý cíl, být první na světě by možná nebylo špatný," usmála se Hradecká na setkání s médii u příležitosti zahájení projektu Česká olympijská nadace. "Nabízí se to (pozice jedničky)," přitakala rychle Hlaváčková.

Hlaváčková je v žebříčku čtyřhry WTA třetí a Hradecká se stejným bodovým ziskem čtvrtá. Na vedoucí Italky Robertu Vinciovou a Saru Erraniovou ztrácejí téměř dva tisíce bodů. "Italky jsme už porazily, obhajujeme přibližně stejně bodů a ony možná trochu víc. Je to blízko a pokud se povede velký výsledek...," uvažovala Hlaváčková. "Mohly bychom to využít hned v Austrálii," nadhodila Hradecká.

Poprvé se Češky na turnaji ve čtyřhře představí v Sydney, kde v uplynulé sezóně nestartovaly, a pak na grandslamovém Australian Open. Duo přezdívané H+H letos v Melbourne podlehlo v semifinále právě italskému páru Vinciová, Erraniová.

Poslední českou jedničkou ve čtyřhře byla loni deset týdnů Květa Peschkeová, před ní to dokázaly Jana Novotná, Helena Suková a Martina Navrátilová.

Smělé plány mají i ve dvouhře

V nadcházející sezóně se nejspíše Hlaváčková s Hradeckou nepotkají ve čtyřhře se sesterským párem Serenou a Venus Willimsovými. S Američankami letos prohrály ve finále Wimbledonu a následně také v utkání o zlato z olympiády. "Nehraje se olympiáda, tak asi nebudou. I ty ostatní páry jsou docela silný, ale zase hratelnější," uvedla Hradecká.

Zatímco Hlaváčková začne sezónu koncem týdne exhibicí v Kolumbii, Hradecká se představí v domácí extralize. Obě mají smělé plány i ve dvouhře. "Můj cíl je dostat se poprvé do padesátky a hrát stabilně," řekla Hlaváčková. "Já potřebuju uhrát dost bodů do Madridu (kde letos byla v semifinále) a možná třeba nakopnout do třicítky," uvažovala Hradecká.

Kombinace dvouhry a čtyřhry pro ně nepředstavuje problém. "Úžasně se to doplňuje," řekla Hlaváčková, od letoška svěřenkyně trenéra Tomáše Petery. "Když máme obě dobrý žebříček, tak se to lépe kombinuje, a zatím nám to vycházelo," řekla Hradecká, která dlouhodobě v pražském I. ČLTK spolupracuje s Jiřím Fenclem.

Čtyřhra může tenistky udržovat v zápasovém rytmu, když třeba obě rychle skončí v pavoucích dvouhry. "I když se nedaří v singlu, debl nás drží v dobré náladě. Zápas v deblu je někdy lepší než dva tréninky ve dvouhře," řekla Hradecká. "A díky čtyřhře si zvykneme na velké kurty a dodá nám sebevědomí," přidala Hlaváčková.

Obě tenistky jsou připraveny, že jako olympijské medailistky a členky vítězného fedcupového týmu budou pod drobnohledem a po neúspěchu může přijít kritika. "Jsem připravena. Mediální humbuk kolem nás to prostě přináší. Ale my se budeme strašně snažit, aby se dařilo," slíbila Hlaváčková.

Reklama