Hlavní obsah

Naplní optimistický scénář, nebo zažije ošklivé porážky? Fenomén Nadal se po půl roce vrací na kurty

Madrid

Takřka na den přesně po půl roce vstane Rafael Nadal z mrtvých. Od šokující wimbledonské porážky s Lukášem Rosolem zraněný španělský fenomén chyběl tenisovým fanouškům. Po turnaji v Abú Zabí, jenž startuje 27. prosince, budeme chytřejší, zda se na kurty opravdu vrací ten "starý dobrý Rafa".

Foto: Profimedia.cz

Tenista Rafael Nadal od svého návratu na kurty nečeká okamžitě zázraky.

Článek

Prověrka to bude krušná, byť se jedná jen o exhibici. Lepší výběr soupeřů totiž najdete stěží - Djokovič, Murray, Ferrer, Berdych, Tipsarevič. Chybí jen světová dvojka Federer. „Nemůžu se dočkat, až se postavím na kurt," řekl Nadal.

Ale neočekávejme zázraky. „Abych se vrátil a hned v lednu pak vyhrál Australian Open, to nepřichází v úvahu," prohlásil šestadvacetiletý tenista. Dobře ví, o čem mluví. Neblahou zkušenost s jedním comebackem už má totiž za sebou. Když v roce 2009 prohrál na konci května při French Open se Švédem Söderlingem, dával se zdravotně do kupy takřka tři měsíce. A další turnaj se mu podařilo vyhrát až v dubnu následujícího roku.

Návrat na opuštěné pozice začne Nadal ze 4. místa světového žebříčku. Sám dokonce připouští, že ho možná čeká ještě mnohem strmější ratingový pád. „Klidně se může stát, že vypadnu z první desítky," tvrdil.

Na okruh ATP naskočí oficiálně až v lednu v katarském Dauhá a hned při prvním grandslamu sezóny v Melbourne bude obhajovat finále. V živé paměti je ještě jeho strhující šestihodinový boj s Djokovičem, který Španěl prohrál 5:7 v páté sadě.

Nečeká převratný tenis

Klíčem k úspěšnému návratu má být stav Nadalových kolen, která dostávají krutě zabrat už několik sezón. Rodák z Mallorky se znovu vyhnul operaci a dal přednost konzervativní léčbě. Je tedy jasné, že Nadalův osobní fyzioterapeut Rafael Maymo se zase bude mít co otáčet. Bez tišících injekcí by se některé předchozí Španělovy triumfy vůbec nekonaly. „V zápase s Rosolem jsem měl klouby úplně mrtvé. Vlastně ta porážka nebyla až tak překvapivá," vrátil se Nadal ještě k utkání 2. kola letošního Wimbledonu.

Po něm se odhlásil z olympiády, US Open i z Turnaje mistrů. K potěšení českých tenistů vynechal i finále Davis Cupu. Léčil se a sledoval, jak na jeho výkony dávají zapomenout vzrušující duely Djokoviče s Murraym. „Nečekám teď od sebe převratný tenis. Pro začátek by bylo dobré, když uvidím, že zvládnu zátěž několika zápasů v řadě," připustil Nadal.

Hned měl ale jasno, k jakým vrcholům se upínat. Na jaře na antuce už chce sedminásobný vítěz Roland Garros předvádět svůj tradiční tenis. „Soustředím se, abych byl v pohodě na turnaj v Monte Carlu. A pak je tu samozřejmě Paříž," nebál se vyhlásit předčasný útok na osmý titul.

Zmizí Nadalova vítězná aura?

Nadalova dosavadní bilance na French Open je mimořádná. 52 výher, jediná porážka, k tomu jen 14 ztracených setů. „Rafa má na to, aby ještě dva tři pařížské tituly přidal," myslí si i šestinásobný vítěz pařížského grandslamu Björn Borg. Legendární Švéd tak věří, že se naplní optimistický scénář. Nadal nechal kolena odpočinout, což mu v následující sezóně pomůže rychle dohnat protivníky, které unavil neskutečný zápřah sezóny 2012.

Pak je tu ovšem početná skupina pesimistů. Nadal podle nich zažije ošklivé porážky. Kromě křehkého zdravotního stavu si pošramotí i psychiku a jeho vítězná aura definitivně zmizí. Zatím je však stále horkým zbožím. Organizátoři turnaje v chilském Viňa del Mar nabídli bývalé světové jedničce 1,2 miliónu dolarů, pokud k nim zavítá na začátku února. Nadal je totiž pořád značka.

Reklama