Hlavní obsah

Vzpomínky na Davis Cup neblednou. Všechno mi došlo až v Indickém oceánu, říká Štěpánek

Praha

Ještě ve středu odpoledne se Tomáš Berdych mořil v extraligovém zápase s Uzbekem Denisem Istominem. Večer při slavnostním vyhlášení nejlepších českých sportovců roku 2012 jeho jméno zaznělo hned dvakrát.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nejlepší sportovní tým roku. Daviscupoví reprezentanti. Zleva Ivo Minář, Lukáš Rosol, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

Článek

Nejlepší český tenista byl oceněn na 8. místě mezi jednotlivci a především jako tahoun daviscupového týmu šampiónů, který s přehledem ovládl kategorii kolektivů.

Více než měsíc staré vzpomínky na tři listopadové dny stále neblednou. Bitva se Španěly měla vše, co každé správné drama. Mistrovskou zápletku, výraznou krizi, ale i dokonalé rozuzlení. Nicolas Almagro nechápal, co s ním třiatřicetiletý český veterán Radek Štěpánek na kurtu provádí.

„Až když jsem se při dovolené na Maledivách koupal v Indickém oceánu a léčil si bolístky, pomalu mi docházelo, co jsme dokázali," tvrdil Štěpánek, jehož vítězný mečbol odšpuntoval gejzír tenisové radosti. Dvaatřicet let se čekalo, než bude Davis Cup opět v českých rukách. Symbolicky u toho byla přímo v hale i vítězná parta z roku 1980 – Lendl, Kodeš, Šmíd, Složil.

Kapitán Jaroslav Navrátil se rozhodl pro chorvatskou cestu: před sedmi lety zvládli Ančič s Ljubičičem získat nejvýznamnější týmovou tenisovou trofej vlastně jen ve dvou. Také Navrátil měl k dispozici mimořádně silné duo, kterému důvěřoval za všech okolností. „Hlavně v deblu dokážou Tomáš s Radkem v Davis Cupu porazit kohokoli," tvrdil Navrátil a finálový zápas s vítězi Turnaje mistrů v deblu, párem Granollers, López, mu dal za pravdu.

Jediný Berdychův prohraný zápas v celém ročníku Davisova poháru

Berdych se letošním ročníkem Davis Cupu probil jako tank s celkovou bilancí 10:1, ale part hrdiny přenechal Štěpánkovi, od jehož návratu do týmu v roce 2007 se datuje renesance českých daviscupových výsledků.

„Vždycky jsem říkal, že tu mísu na salát prostě chci. Je to pro mě srdeční záležitost a dělal jsem pro to všechno," zopakoval Štěpánek. V roce 2009 ve finále v Barceloně to ještě nevyšlo, ale pomsta Španělům byla sladká.

Kdekdo Štěpánkovi prorokoval, že za stavu 2:2 na zápasy po dvoudenním zápřahu fyzicky odpadne. Na Australian Open začátkem roku přece s Almagrem jasně prohrál... Veteránovi ale nabité tribuny dodaly energii, díky níž se za míčky vrhal i rybičkami a přeměňoval je na vítězné body.

Už poněkolikáté se ukázalo, že Davis Cup není o pozici ve světovém žebříčku, ale o mentální síle a zkušenostech. To vše Štěpánek 18. listopadu ve svém životním duelu názorně ukázal. „Několik hodin po vítězství jsem cítil jen čistou euforii. Ale s odstupem už mám takový plnější pocit. Získat Davis Cup čtrnáct dnů poté, co holky vybojovaly Fed Cup, a zase v Praze. To si bude historie pamatovat," dmul se pýchou Navrátil. Teď věří, že ani příští rok vítězná nálada z jeho týmu nevyprchá.

Reklama