Hlavní obsah

Španělsko - Srbsko 2:1Hopmanův pohár vyhráli španělští tenisté Verdasco a Medinaová

Brisbane
Aktualizováno

Španělští tenisté Fernando Verdasco a Anabel Medinaová Garriguesová vyhráli Hopmanův pohár. Ve finále v Perthu porazili Srby Novaka Djokoviče a Anu Ivanovičovou 2:1, když o vítězství rozhodli v závěrečné smíšené čtyřhře po setech 6:4 a 7:5.

Foto: Theron Kirkman, ČTK/AP

Španělská tenistka Anabel Medina Garriguesová se raduje po vítězství v zápase Hopmanova poháru.

Článek

Do utkání o titul vstoupili lépe Srbové, které po výhře 6:3 a 7:5 nad Verdsakem poslal do vedení první hráč světa Djokovič. O vyrovnání se pak postarala Medinaová, jež v třísetovém duelu porazila Ivanovičovou 6:4, 6:7 a 6:2.

"Celý život jsem snila o tom, že porazím skvělou hráčku na obrovském stadionu, teď je mi třicet a konečně se mi to povedlo," radovala se Medinaová. Po závěrečné výměně mixu skočila Verdaskovi do náruče a poděkovala mu, že bez něj by čtyřhru nikdy nevyhráli.

"Publikum tady je jako na grandslamu a hrozně moc mě hnalo kupředu, protože diváci chtěli vidět smíšenou čtyřhru," dodala dojatá Španělka, až 50. hráčka žebříčku WTA, která nečekaně zdolala světovou třináctku.

Djokovič se tak ani na druhý pokus trofeje nedočkal - v roce 2008 se mu zranila Jelena Jankovičová a finále tak tehdy měli Serena Williamsová a Mardy Fish z USA značně usnadněné.

Španělé se na listině vítězů zapsali za loňské šampiony Tomáše Berdycha a Petru Kvitovou a získali celkově čtvrtý titul z Hopmanova poháru. Lepší jsou v historii turnaje pouze Američané s šesti triumfy.

Serena Williamsová triumfovala v Brisbane bez ztráty setu

Americká tenistka Serena Williamsová suverénně vyhrála turnaj v Brisbane. Ve finále deklasovala Rusku Anastasiu Pavljučenkovovou 6:2, 6:1 a na špičkově obsazené akci získala největší podíl z celkové dotace ve výši milión dolarů (163.000).

Bývalá světová jednička získala 47. titul v kariéře a neztratila v Austrálii ani set. Z pozice turnajové i světové trojky ale Williamsová nenastoupila ani jednou proti nasazené hráčce, třebaže v Brisbane startovalo sedm hráček z elitní světové desítky včetně Petry Kvitové.

V semifinále se sice měla Američanka utkat se světovou jedničkou Viktoriou Azarenkovou z Běloruska, ta ale kvůli infekci v palci na noze k zápasu nenastoupila. Ve finále se pak Williamsová zdržela na kurtu pouhých 50 minut.

Ve finále čtyřhry naopak neuspěla Květa Peschkeová, která spolu s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou prohrála s americko-indickou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Sania Mirzaová 6:4, 4:6 a 10:6. Česká tenistka tak promarnila možnost zahájit novou sezonu ziskem celkově 25. deblového titulu.

O titul v mužské dvouhře se utkají britský obhájce prvenství Andy Murray a Grigor Dimitrov z Bulharska. Favorizovaný vítěz olympiády a US Open Murray přešel přes Keie Nišikoriho, který ve druhém setu odstoupil kvůli zranění kolena. Jednadvacetiletý Dimitrov si premiérový start ve finále v kariéře vysloužil třísetovou výhrou nad Kypřanem Marcosem.

V Dauhá triumfoval Gasquet

Francouz Richard Gasquet vyhrál turnaj v Dauhá. Ve finále otočil zápas s Nikolajem Davyděnkem z Ruska a zvítězil 3:6, 7:6 a 6:3. Desátý hráč světa, který v prvním kole vyřadil českého kvalifikanta Jana Hernycha, si připsal osmý titul v kariéře.

Naopak jedenatřicetiletý Davyděnko propásl možnost ukončit téměř rok a půl dlouhé čekání na titul. Bývalý třetí tenista světa, kterému nyní patří v žebříčku 44. příčka, totiž naposledy uspěl v květnu 2011 v Mnichově.

Tenisový turnaj v Brisbane (tvrdý povrch)
Ženy (dotace 1 000 000 dolarů)
Dvouhra - finále
S. Williamsová (3-USA) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále
Baghdatisem.Matteková-Sandsová, Mirzaová (USA/Indie) - Grönefeldová, Peschkeová (4-Něm./ČR) 4:6, 6:4, 10:7.
Tenisový turnaj mužů v Čennaí v Indii (tvrdý povrch, dotace 385 150 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tipsarevič (2-Srb.) - Bedene (Slovin.) 4:6, 6:2, 6:2
Bautista (Šp.) - Paire (5-Fr.) 3:6, 6:1, 6:4.
Tenisový Hopmanův pohár v Perthu - finále:
Španělsko - Srbsko 2:1
Verdasco - Djokovič 3:6, 5:7
Medinaová - Ivanovičová 6:4, 6:7 (3:7), 6:2
Verdasco, Medinaová - Djokovič, Ivanovičová 6:4, 7:5.
Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 054 720 dolarů):
Dvouhra - finále:
Gasquet (2-Fr.) - Davyděnko (Rus.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Reklama

Související témata: