Hlavní obsah

Zakopalová má nového trenéra a zlepšuje servis

Šen-čen

Pod vedením nového trenéra a se zlepšeným podáním začala tenistka Klára Zakopalová novou sezónu téměř na jedničku. Na turnaji v čínském Šen-čenu prohrála až ve finále s favoritkou Li Na. V žebříčku se tak poprvé v kariéře dostane na 23. místo, ale doufá, že zamíří ještě výše.

Foto: /Ahn Young-joon, ČTK/AP

Česká tenistka Klára Zakopalová.

Článek

"S posunem v žebříčku jsem spokojená, překonala jsem po tolika letech své maximum a z toho jsem šťastná," řekla ČTK Zakopalová, která byla dosud nejlépe sedmadvacátá již skoro před sedmi lety. "Nicméně já mám v sobě svůj cíl, o kterém ovšem nechci mluvit, ale ještě tam pořád nejsem," doplnila tenistka.

Před sezónou uvedla, že elitní dvacítka není nereálná. "Není daleko," zasmála se při telefonickém rozhovoru z Šen-čenu. Pokud přidá porci bodů na turnaji v Hobartu a následně na grandslamovém Australian Open, mohla by to dokázat, protože loni ve stejné části roku třikrát prohrála v prvních kolech. "Teď je ta šance velká," přitakala.

V Šen-čenu mohla ukončit skoro osmileté čekání na turnajový titul. Jediné dva vavříny na okruhu WTA získala třicetiletá Češka ve dvouhře v roce 2005. "O tom jsem vůbec nepřemýšlela. Vždycky záleží na tom, proti komu hrajete, a Li Na je zkušená, takže to bylo dost těžký," řekla po těsné prohře 3:6, 6:1 a 5:7. "Nemyslela jsem na to, že hraju finále, a nebyla ani nervózní. Brala jsem to jako každý zápas."

Na úvod sezóny má za sebou pět duelů, z toho čtyři vítězné včetně skalpu světové jedenáctky Marion Bartoliové z Francie. Cestou do finále neprohrála ani set a zápasům dominovala. Ve srovnání s předešlými lety si i pomáhala podáním. "Ve finále jsem za dvě hodiny nedala jedinou dvojchybu, což je dobrá změna. Mám lepší servis a celkově jsem se cítila na kurtu dobře," pochvalovala si.

S Nekolou se zaměřila na servis

Na turnaje už odletěla s novým koučem Martinem Nekolou, který na konci listopadu nahradil Petra Kralerta. "S Martinem jsem si neřekli, na jak to bude dlouho, ale já budu ráda, když to bude na co nejdéle, že mě neopustí," smála se tenistka.

Právě s Nekolou se před sezónou hodně soustředili na servis, největší slabinu ve hře Zakopalové. "A myslím, že už to přináší ovoce," řekla pražská rodačka.

K postupu do finále v Šen-čenu dostala gratulace od rodičů i od manžela Jana, ale také od fedcupového kapitána Petra Pály. Hned z tenisového areálu spěchala na letiště a čekal ji dlouhý přesun do tasmánského Hobartu na další turnaj.

"Neuvažovala jsem o tom, že bych Hobart vynechala. Každý zápas před Australian Open je dobrý. Navíc budu hrát v Austrálii, kde budou přece jen jiné podmínky než v Číně, takže bude každý zápas jako příprava dobrý," řekla Zakopalová, kterou v Hobartu jako třetí nasazenou vyzve v pondělí v prvním kole Maďarka Timea Babosová.

Reklama