Hlavní obsah

Tenisový rok startuje bez Nadala v australských vedrech

Praha

Tenisová sezóna má prolog za sebou a úvodní vrchol za dveřmi. Špička ladí formu v rozpálené Austrálii, kde se v Melbourne rozběhne premiérový grandslam sezóny.

Foto: Jumana El Heloueh, Reuters

Tomáš Berdych by se rád pokusil dobýt velký titul.

Článek

Pokud máte pocit, že se vše podstatné na kurtech točí kolem stále stejných jmen, nejste daleko od pravdy. Djokovič, Federer, Murray, Serena Williamsová, Šarapovová... I v roce 2013 se ale vyplatí svět ATP a WTA pečlivě sledovat. Deník Právo vybral pět klíčových témat tenisové sezóny.

1. Nadalův comeback

Ve svých šestadvaceti má potíže jako důchodce. Zdevastovaná kolena promluví do oddalovaného návratu Rafaela Nadala na kurty. Od loňské porážky s Lukášem Rosolem ve 2. kole Wimbledonu nebylo slyšet pověstné Španělovo „Vamos!" Stoprocentně zdravý už nebude nikdy, ale sbírku 11 grandslamů rozšířit může. Antuka má na proslulého dříče léčebné účinky. Jen jedinkrát z osmi startů na French Open nelíbal pohár pro vítěze.

„Mně se zdá Nadalův krok nehrát v Austrálii jako chytrý. A klidně bych počkal až na antuku, vyhrál bych Monte Carlo, Řím, Madrid i Roland Garros a šel bych na Wimbledon. Po trávě bych si zase rozmyslel, jestli má cenu huntovat kolena na betonu," tvrdí s lehkou nadsázkou vítěz Wimbledonu 1973 Jan Kodeš.

2. Murrayho vzestup

Na pátý pokus uspěl Andy Murray v grandslamovém finále a v hledišti newyorského areálu Flushing Meadows se opatrně radoval i Britův kouč s českými kořeny. „Ivanu Lendlovi se podařilo minimalizovat Murrayho herní výkyvy," domnívá se bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda. „Murray s Lendlem v zádech bude hodně nepříjemný," tvrdí i Kodeš.

Pětadvacetiletý Skot může jít ve stopách svého trenéra, který po prvním vyhraném grandslamu nastartoval éru, v níž dominoval světovému tenisu. Zápasy s Djokovičem ze závěru loňského roku ukázaly nejbližší budoucnost. „Na Murraym je jasně vidět velký vzestup, ale kvůli tomu na něj nebudou ostatní koukat s rukama v kapsách," oponuje trenérka a nejlepší česká tenistka roku 2003 Denisa Chládková.

3. Djokovič model 2011

Podruhé v kariéře zakončil Novak Djokovič sezónu jako jednička. Loni ale nebyl tak dominantní jako v roce 2011, kdy vyhrál hned tři grandslamové turnaje. Djokovič se chce tentokrát soustředit na místo, kde ještě netriumfoval. Na pařížské antuce by rád ukončil Nadalovu éru, přizpůsobuje tomu program.

„Djokovič je na tom fyzicky skvěle. Fascinuje pohyblivostí, ukončit proti němu výměnu je hrozně obtížné," tvrdí Kodeš, ale nečeká, že by se opakovala Srbova dosud životní sezóna.

4. Serena na trůnu

Pokud bude jednatřicetiletá Američanka pokračovat v modu, jaký nasadila loni ve Wimbledonu, můžeme se nadít kousku, který naposledy předvedla Němka Steffi Grafová v roce 1988, kdy vyhrála všechny grandslamové turnaje během jednoho roku. „Serena Williamsová je technicky i fyzicky o kus dál než zbytek první desítky," myslí si Kodeš.

Patnáctinásobná grandslamová vítězka by mohla atakovat Martinu Navrátilovou a Chris Evertovou, které nasbíraly po 18 triumfech. „Serena už před sebou nemá grandslamový titul, který by jí chyběl. Jedničkou už byla – vyhrála olympiádu... Pokud ale najde chuť, nebude mít konkurenci," soudí Chládková.

5. Český grandslam

Grandslamový šampión z Česka, to zní trochu jako chiméra, ale jistě ne větší, než že ve stejném roce dokáže jedna země vyhrát Fed Cup i Davis Cup. Před dvěma lety také málokdo předpokládal, že Petra Kvitová pozvedne nad hlavu wimbledonský talíř. Přesto se to stalo.

„Myslel jsem, že výhry v týmových soutěžích můžou našim tenistům na startu sezóny pomoct, ale zatím to tak nevypadá," podotýká Kodeš, který opatrně dává šanci Berdychovi. „Není sám ze širší špičky, který by velký titul chtěl. V Melbourne se děje nejvíc překvapení ze všech grandslamů," připomíná. „Já bych si spíš přál, aby se objevil junior, který by jednou Berdycha či Štěpánka nahradil. Zatím takový není," dodává Šavrda.

České obhajoby na letošních grandslamech
Australian Open: Berdych ČF Kvitová SF, Benešová 4. kolo
French Open: Berdych 4. kolo Kvitová SF, Zakopalová 4. kolo
Wimbledon: Rosol a Štěpánek 3. kolo Kvitová ČF, Zakopalová 3. kolo
US Open Berdych: SF Kvitová a Hlaváčková 4. kolo, Šafářová 3. kolo
V tabulce nejsou tenisté, kteří nepřešli přes 2. kolo.

Reklama

Související témata: