Hlavní obsah

Berdych - Baghdatis 6:3, 6:2Berdych porazil Baghdatise a v exhibici v Melbourne skončil třetí

Melbourne/Auckland/Hobart
Aktualizováno

Před pondělním startem Australian Open si český tenista Tomáš Berdych napravil reputaci. V exhibičním turnaji Kooyong Classic nakonec vybojoval třetí místo, když v sobotu v boji o třetí místo porazil Kypřana Marcose Baghdatise 6:3 a 6:2. Turnaj v Melbourne vyhrál Berdychův přemožitel domácí Lleyton Hewitt, který ve finále hladce zdolal Juana Martína del Potra z Argentiny 6:1 a 6:4.

Foto: Chris Putman, ČTK/AP

Tomáš Berdych v utkání s Marcosem Baghdatisem.

Článek

Berdych v letošní exhibici nejdříve porazil Chorvata Ivana Dodiga, v semifinále pak nestačil na Hewitta a po zápase tvrdil, že na kurtu neměl dobrý pocit. "Nebylo to, co bych od sebe očekával. Chyběla pohoda a dobré časování. Potřebuji ke své hře, abych byl silný od základní čáry. Tenhle pocit chci získat zpět," řekl.

Utkání s Baghdatisem, poslední před pondělním začátkem Australian Open, Berdych zvládl dobře a na dvorci vypadal jistěji než v předešlém duelu.

V prvním kole úvodního grandslamovém podniku sezóny se šestý hráč světa Berdych střetne s Michaelem Russellem z USA, 92. v žebříčku ATP.

Ferrer vyrovnal Emersonův rekord

Španěl David Ferrer vyhrál potřetí za sebou a celkově počtvrté generálku na Australian Open v Aucklandu, čímž vyrovnal rekord australské legendy Roye Emersona ze 60. let minulého století. Světový hráč číslo pět porazil ve finále dvou nejvýše nasazených tenistů 7:6 a 6:1 Němce Philippa Kohlschreibera.

Ferrera před sobotním soubojem o titul povzbudil e-mail od Emersona, jenž mu k vyrovnání rekordu popřál hodně štěstí. Třicetiletý Španěl po čtvrtém vítězství slíbil, že se v roce 2014 na Nový Zéland vrátí a pokusí se stanovit nový rekord.

"Jsem moc šťastný. Je úžasné, že se mi tu podařilo vyhrát počtvrté. Teď můžu definitivně prohlásit, že tohle je můj oblíbený turnaj," uvedl Ferrer, jenž Heineken Open vyhrál poprvé v roce 2007 a poté na něm nenašel přemožitele od roku 2011.

Do finále proti vítězi z roku 2008 Kohlschreiberovi měl trochu pomalejší start, nicméně po zisku zkrácené hry v poměru 7:5 už předváděl svůj typický přesný a spolehlivý tenis. Získal díky tomu 19. titul v kariéře a osmý za posledních dvanáct měsíců.

Vesninová získala svůj první titul

Ruska Jelena Vesninová získala v Hobartu na sedmý pokus první titul ve dvouhře na WTA Tour. Ve finále v Tasmánii zdolala 6:3, 6:4 obhájkyni loňského vítězství Monu Barthelovou z Německa.

Šestadvacetiletá Vesninová má ve sbírce osm deblových triumfů, nicméně ve dvouhře až do dneška bojovala v šesti zápasech o titul marně. Po čtyřech letech od svého prvního finále v Aucklandu zdolala Barthelovou, jež loni v Hobartu triumfovala po postupu z kvalifikace a získala tam svůj první a jediný titul.

"Konečně. Cítím velkou úlevu a chce se mi brečet. Cítila jsem, že tohle je má šance a musím ji využít," uvedla nenasazená Vesninová, které v žebříčku patří 68. místo.

Tomic triumfoval v Sydney

Australan Bernard Tomic vyhrál turnaj v Sydney a získal premiérový titul v kariéře. Ve svém prvním finále na okruhu ATP porazil za necelé dvě hodiny Kevina Andersona z Jihoafrické republiky 6:3, 6:7 a 6:3.

Dvacetiletý Tomic, který byl nedávno kvůli chování vyřazen z daviscupové reprezentace a přišel o finanční podporu od svazu, vítězstvím ukončil osmileté čekání Australanů na triumf v Sydney. Díky zisku prvního titulu by se měl Tomic ve světovém žebříčku posunout z 64. na 43. místo.

Tenisová exhibice mužů Kooyong Classic v Melbourne:
Finále:
Hewitt (Austr.) - Del Potro (Arg.) 6:1, 6:4.
O 3. místo:
Berdych (ČR)- Baghdatis (Kypr) 6:3, 6:2.
Tenisový turnaj mužů v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 433.400 dolarů):
Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Kohlschreiber (2-Něm.) 7:6 (7:5), 6:1
Čtyřhra - finále:
Fleming, Soares (1-Brit./Braz.) - Brunström, Nielsen (Švéd./Dán.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:2)
Kvalifikace tenisového Australian Open:
Muži - 3. kolo:
Muňoz (Šp.) - Mertl (ČR) 7:5, 6:0
Tenisový turnaj žen v Hobartu (tvrdý povrch, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vesninová (Rus.) - Barthelová (9-Něm.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Muguruzaová, Torrová (Šp.) - Babosová, Minellaová (Maď./Luc.) 6:3, 7:6 (7:5)
Tenisový turnaj v Sydney (tvrdý povrch):
Muži (dotace 436.630 dolarů):
Dvouhra - finále:
Tomic (Austr.) - Anderson (JAR) 6:3, 6:7 (2:7) 6:3
Čtyřhra - finále:
B. Bryan. M. Bryan (1-USA) - Mirnyj, Tecau (4-Běl./Rum.) 6:4, 6:4

Reklama

Související témata: