Hlavní obsah

Berdychovi se nelíbí tresty za prostoje mezi výměnami, Djokovič s nimi naopak souhlasí

Českému tenistovi Tomáši Berdychovi se nelíbí, že rozhodčí začali v nové sezóně postihovat hráče za překročení povoleného časového limitu při podání. Světová jednička Novak Djokovič naopak s postojem sudích souhlasí, přestože patří k tenistům, kteří si mezi výměnami dávají na čas.

Foto: Greg Baker, ČTK/AP

Tenista Novak Djokovič na tiskové konferenci v Melbourne.

Článek

"Je kolem toho hodně otazníků a nevidím jediný důvod, abychom takové pravidlo měli," citovala agentura AP Berdycha, který na přísnější posuzování doplatil postihem na turnaji v Čennaí. "Ve vedru je nemožné to dodržet. Například v Čennaí se kvůli dusnu musíte po každé výměně utřít," dodal.

Šestý hráč světa se také obává, že striktním dodržováním limitu, který činí 25 sekund a na grandslamech 20, přijde tenis o velké zápasy, jako bylo například finále loňského Australian Open mezi Djokovičem a Rafaelem Nadalem. Nejdelší grandslamové finále v historii tehdy trvalo pět hodin a 53 minut. "Tenisu to nijak nepomůže. Přijdeme o šanci vidět takové zápasy, jaký předvedli Djoko a Rafa," prohlásil Berdych.

Naopak Djokovič, který stejně jako Nadal pravidelně povolený limit překračuje, prý nemá s trestáním problém. "Tak to prostě je a nemůžu se na nic vymlouvat, když dvacet vteřin překročím. Taková jsou pravidla a já je respektuji," uvedl srbský tenista.

Zastáncem přísnějšího postoje je také bývalý australský tenista a vítěz Wimbledonu Pat Cash. "Sice se nám všem líbí, když Novak před podáním dribluje s míčkem, ale jako fanoušci chceme také vidět nějaký tenis," prohlásil.

Trestné fiftýny

Pravidlo o časovém limitu je v tenise již delší dobu, teprve v novém roce ho ale rozhodčí na pokyn ATP začali přísněji dodržovat. Například jen na turnajích v Dauhá udělil sudí celkem 36 varování a trestných fiftýnů.

"Zatím jsou za námi jen dva týdny a změna samozřejmě potřebuje nějaký čas, aby si hráči zvykli. Když před čtyřiceti lety zavedli tie-break, také z toho byla velká kontroverze a například Rod Laver ho nesnášel. Ale podívejte se teď..." řekl prezident ATP Brad Drewett, který se chce v nejbližší době sejít s hráči a změnu s nimi probrat. "Už nějaké ohlasy mám, ale vždycky je dobré se o tom bavit přímo," uvedl.

Reklama

Související témata: