Hlavní obsah

Berdych - Russell 6:3, 7:5, 6:3Fantazie! Berdych odstartoval vítězné tažení českých tenistů na Australian Open

oc, jsvSport.cz
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych neztratil v prvním kole Australian Open ani set. Na úvodním grandslamovém turnaji sezóny porazil ve svém prvním utkání Američana Michaela Russella po setech 6:3, 7:5, a 6:3. Z vítězství se radoval i Radek Štěpánek, jenž otočil v pětisetové bitvě duel se Srbem Viktorem Troickým. Do druhého kola postoupily rovněž Klára Zakopalová, Lucie Hradecká a poprvé v kariéře Kristýna Plíšková.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) si podává ruku po utkání prvního kola Australian Open s Američanem Michaelem Russellem.

Článek
Fotogalerie

Berdych prohrál s Russellem naposledy před šesti lety a ani v Melbourne pro něj 94. hráč světového žebříčku nepředstavoval velkou překážku v boji o postup. V prvním setu si outsider zápasu sice vypracoval dva brejkboly, oba však Berdych odvrátil a jednu ze svých šancí na prolomení soupeřova podání využil.

Největší odpor kladl Američan ve druhém setu. V tom se mu totiž podařilo dostat se do vedení, když se mu poprvé v utkání podařilo prorazit Berdychův servis. Český hráč ale průběh sady otočil, k čemuž mu sám Russell pomáhal velkým počtem nevynucených chyb. Sada nakonec nedošla ani do tie-breaku, Berdych ve třinácté hře sady vzal Russellovi podání potřetí v zápase a i druhý set set získal pro sebe.

Ve třetí sadě se ujal český daviscupový reprezentant vedení 3:0, ale Američan se naposledy vzepjal k zdramatizování duelu, když dokázal vyrovnat. I přesto Berdych dovedl set a zápas k vítězství. Rodák z Valašského Meziříčí se ve druhém kole střetne s Francouzem Guillaumem Rufinem. Pro oba to bude první vzájemný duel.

Štěpánek dokonal obrat

Podstatně těžší práci měl Radek Štěpánek, jenž se Srbem Viktorem Troickým první dva sety ztratil. Poté ale zahájil velký obrat. Další dvě sady vyhrál poměrem 6:3 a postupujícího musel určit až rozhodující pátý set.

Do něj vstoupil český tenista velmi dobře. Ve čtvrté hře si vypracoval dva brejkboly a hned ten první využil. Poté si držel svůj servis a za stavu 5:3 podával na vítězství v utkání. Jenže podání prohrál, Srb srovnal stav a vypadalo to na drama. To se ale nestalo. Štěpánek následně vyhrál svůj servis a při podání soupeře se propracoval ke třem mečbolům. Hned první proměnil a těšil se z postupu do druhého kola, v němž se utká se Španělem Felicianem Lópezem.

Plíšková v premiéře obstála

Do druhého kola australského grandslamového turnaje postoupily také Kristýna Plíšková a Klára Zakopalová. Plíšková, která absolvovala v Melbourne premiéru v hlavní soutěži, si poradila s domácí Sachou Jonesovou 6:3, 6:2. Dvacetiletá hráčka se ve druhém kole utká s 27. nasazenou Rumunkou Soranou Cirsteaovou, s níž se na okruhu WTA dosud nestřetla. Zakopalová potvrdila výbornou formu ze začátku sezóny, v prvním kole s Jihoafričankou Chanelle Scheepersovou ztratila jen tři gemy a v dalším kole se utká s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Problémy neměla ani Lucie Hradecká. Proti Nizozemce Kiki Bertensové sice nezačala dobře, když hned svůj první servis ztratila a pustila soupeřku do vedení 2:0. Jenže vzápětí se jí podařil rebrejk a od té chvíle začala na kurtu vládnout. V páté hře sebrala čistou hrou Bertensové podání a svůj brejk následně potvrdila při vlastním servisu, když opět neztratila fiftýn. Za stavu 5:2 se ještě nizozemská hráčka pokusila sadu zdramatizovat a vypracovala si tři brejkboly, jenže Hradecká se s nepříjemnou situací dokázala vypořádat a nakonec dotáhla gem i celý set do úspěšného konce.

Ve druhé sadě za stavu 4:5 čelila Hradecká setbolu, dokázala ho ovšem odvrátit a navíc v následující hře vzala soupeřce servis. Podávala tak na vítězství v zápase, jenže Nizozemka zabojovala a vynutila si tie-break. Napínavou zkrácenou hru ale nakonec zvládla lépe česká tenistka, která proměnila čtvrtý mečbol a radovala se z postupu do druhého kola, kde narazí na pátou nasazenou Angelique Kerberovou z Německa.

Australian Open – dvouhra, 1. kolo:
Muži:
Berdych (5-ČR) – Russell (USA) 6:3, 7:5, 6:3
Troicki (Srb.) - Štěpánek (31-ČR) 7:5, 6:4, 3:6, 3:6, 5:7.
Ženy:
Kr. Plíšková (ČR) – Jonesová (Austr.) 6:3, 6:2
Zakopalová (23-ČR) – Scheepersová (JAR) 6:1, 6:2
Hradecká (ČR) – Bertensová 6:2, 7:6 (10:8).
Ostatní výsledky Australian Open zde.

Reklama