Hlavní obsah

Kvitová - Schiavoneová 6:4, 2:6, 6:2Výborně! Kvitová se Šafářovou na Australian Open postupují, Rosol neztratil ani set

Aktualizováno

Tři ze šesti českých zástupců slaví po úterních zápasech 1. kola Australian Open postup do další fáze turnaje. Petra Kvitová porazila Italku Francesku Schiavoneovou ve třech setech poměrem 6:4, 2:6 a 6:2, první výhry v letošní sezóně se dočkala také Lucie Šafářová. Sedmnáctá nasazená tenistka ve dvou setech porazila Chorvatku Lučičovou-Baroniovou 7:6 a 6:4. Pro postup si došel Lukáš Rosol, který ve třech setech přehrál Brita Bakera. Na turnaji naopak končí Andrea Hlaváčková, Karolína Plíšková i Jan Hájek.

Foto: David Gray, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová vstoupila do bojů na Australian Open úspěšně.

Článek

Kvitová v minulém roce svou soupeřku třikrát porazila a na pozitivní bilanci navázala také v Melbourne, i když vítězství bylo hodně vydřené. Česká hráčka během úvodního setu na kurtu dominovala, hrála trpělivě a brzy se dostala do vedení 5:2. Jenže proti bojovné Italce měla osmá nasazená Kvitová problém doservírovat set, nakonec však získala úvodní set ve svůj prospěch.

Ve druhé sadě se situace otočila. Kvitová hned na začátku nevyužila několik brejkbolů, začala dělat více nevynucených chyb a běhavá Schiavoneová toho dokázala využít. Italka sebrala české hráčce ve čtvrté hře podání a druhou sadu vyhrála hladce 6:2. V rozhodujícím setu se ale česká tenistka rychle dostala do optimální pohody, okamžitě sebrala Schiavoneové servis a brzy vedla už 3:0. Své soupeřce nakonec povolila jen dvě hry a mohla slavit postup do druhého kola.

V nervózním utkání udělala Kvitová 42 chyb, měla 28 vítězných míčů a Italce vzala pětkrát podání. "Že jsem to vybojovala, to si myslím, že mi pomůže hodně," řekla Kvitová Radiožurnálu po utkání dlouhém dvě hodiny a minutu. "Navíc si myslím, že jsem nehrála úplně špatně na to, v jakých podmínkách to bylo a ještě s Franceskou, takže myslím, že když to takhle sesumíruju, tak můžu být spokojená," řekla. Další soupeřkou dvaadvacetileté Kvitové bude Britka Laura Robsonová.

Šafářová poprvé v sezóně zvítězila

Dařilo se také sedmnácté nasazené Lucii Šafářové. Vítězka Fed Cupu se dočkala vůbec první výhry v nové sezóně, když v Melbourne přehrála ve dvou setech Chorvatku Lučičovou-Baroniovou 7:6 a 6:4. V prvním setu měla Šafářová dva brejky, ale žádný nevyužila a vyrovnanou partii tak musel rozhodnout až tie-break. Ten česká tenistka zvládla na výbornou, vyhrála 7:4 a herní pohodu si přenesla i do druhého setu. Přestože v třetí hře druhé sady ztratila Šafářová podání, svou bojovností a zpřesněnými údery zápas nakonec dovedla do vítězného konce.

Dobrou formou se v Melbourne prezentuje také Lukáš Rosol. Český hráč si ve třech setech poradil s Britem Jamiem Bakerem, kterého porazil 7:6 (7:5), 7:5 a 6:2. Do druhého kola tak v Austrálii prošli tři ze čtyř českých tenistů, už v pondělí si postup vybojovali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Jan Hájek měl nadějně rozehraný duel s Kanaďanem Milosem Raonicem, kterého zaskočil v první sadě a získal ji 6:3 ve svůj prospěch. Třináctý nasazený hráč se však poté rapidně zlepšil na servisu a v dalších dvou setech nedal Hájkovi šanci. Český tenista ještě zabojoval ve čtvrté sadě, kterou dovedl až do tie-breaku, i tady však narazil na tvrdý servis kanadského tenisty.

Nepovedený vstup do nového kalendářního roku prožívá Andrea Hlaváčková. Šestadvacetiletá tenistka v Melbourne skončila hned v prvním kole, když prohrála s deset let mladší Chorvatkou Donnou Vekičovou 1:6 a 2:6. Vekičová, aktuálně až 109. hráčka žebříčku WTA, české reprezentantce po celý zápas prakticky nic nedovolila, skvělě podávala a nakonec zaslouženě postoupila. Neuspěla ani Karolína Plíšková, dvacetiletá bývalá juniorská šampiónka měla proti Řekyni Eleni Daniilidouové nadějně rozehraný zápas, nakonec ale ve třech setech prohrála 5:7, 7:5 a 4:6.

Australian Open - 1. kolo:
Muži:
Raonic (13-Kan.) - Hájek 3:6, 6:1, 6:2, 7:6 (7:0)
Rosol - Baker (Ang.) 7:6 (7:5), 7:5, 6:2
Ženy:
Kvitová (8-ČR) - Schiavoneová (It.) 6:4, 2:6, 6:2
Šafářová (17-ČR) - Lučičová-Baroniová (Chor.) 7:6 (7:4), 6:4
Vekičová (Chor.) - Hlaváčková 6:1, 6:2
Daniilidouová (Řec.) - Karolína Plíšková 7:5, 5:7, 6:4
Další výsledky Australian Open ZDE.

Reklama

Související témata: