Hlavní obsah

Štěpánek - López 6:2, 6:2, 6:4Štěpánek zničil Lópeze, postupuje i Berdych. Zakopalová po debaklu končí

Melbourne
Aktualizováno

Žádné komplikace nepřipustil český tenista Tomáš Berdych v boji o postup do třetího kola grandslamového Australian Open, když porazil Francouze Guillaumea Rufina 6:2, 6:2 a 6:4. Překvapivě hladce postoupil i Radek Štěpánek po vítězství nad Španělem Felicianem Lópezem 6:2, 6:2 a 6:4. Nečekaně krutý debakl naopak utrpěla ve druhém kole Klára Zakopalová, která prohrála s Belgičankou Kirsten Flipkensovou 1:6, 0:6. Ve dvouhře v Melbourne končí i Lucie Hradecká po porážce od nasazené pětky Angelique Kerberové 3:6, 1:6. Slibně rozehraný zápas nakonec nezvládla Kristýna Plíšková, Rumunce Soraně Cirsteaové podlehla 6:1, 3:6, 2:6.

Foto: Profimedia.cz

Radek Štěpánek na Australian Open přehrál Španěla Feliciana Lópeze a zahraje si ve 3. kole.

Článek
Fotogalerie

Berdych tak ani ve druhém kole neztratil set a v aréně Roda Lavera si přehledem si pohlídal vítězství, aniž by se na kurtu zdržoval déle, než bylo nutné. Ve třetím kole narazí turnajová pětka na Rakušana Jürgena Melzera, s nímž má bilanci 2:2.

Rodák z Valašského Meziříčí neponechával nic náhodě a proti dvaadevadesátému hráči světa těžil především ze skvělých začátků setů. Díky přesné agresivní hře od základní čáry a parádnímu returnu sebral soupeři servis hned v první hře zápasu.

Rufin se snažil kontrovat útočnou hrou, jenže zkušenější a s klidem hrající Berdych dál pečlivě budoval náskok. V pravou chvíli se dokázal opřít o první servis a číhal na další brejkové šance. Úvodní sadu nakonec uzavřel po 39 minutách esem.

Přesně stejnou dobu trval i druhý set, který měl velmi podobný průběh i výsledek. Berdych pokračoval ve svém strojovém tempu a nenechal se rozhodit ani prvním brejkbolem soupeře v zápase za stavu 4:1. Druhé dějství zakončil čistou hrou a přímým bodem z podání.

Třetí sada začala jako ty předchozí, tedy ztrátou Francouzova servisu. Jenže Rufin vzápětí využil slabšího momentu českého tenisty, a i díky jeho dvojchybě poprvé sebral favoritovi podání a srovnal.

V napínavé koncovce však Rufin chyboval a opět ztratil svůj servis. Berdych tak podával na vítězství v zápase, a přestože další dvojchybou znovu nabídl soupeři brejkbol, nakonec zápas uzavřel stylově esem.

Na hlavním kurtu byl Francouz pod tlakem

Na mladém soupeři se podle Berdycha mohlo podepsat, že se hrálo na hlavním kurtu Roda Lavera. "V zápasech jako tento ten tlak na soupeře je, není na to zvyklý. Kdybychom hráli na nějakém zadním kurtu, ten kluk by možná nebyl tolik nervózní a nedělal by tolik chyb," řekl Berdych Radiožurnálu.

"Ale každý si tím musí projít. Je hezké, když po těch letech si vybudujete nějakou pozici a najednou jste v té opačné, než jste sám dříve zažil," doplnil.

Štěpánek nedal Lópezovi šanci

Mnohem napínavější bitva se očekávala v souboji třicátníků Radka Štěpánka s Felicianem Lópezem. Štěpánek v pondělí otočil pětisetové drama proti Srbovi Troickému, ale žádné stopy únavy na něm znát nebyly.

López se sice uvedl dělovým servisem přes 200 km/h, jenže hra od základní čáry mu vůbec nefungovala, a to zejména z backhendu. Toho pochopitelně ostřílený Štěpánek dokázal využít a navíc přidal fantastické údery na síti a dobré podání.

Soupeři prolamoval jeden servis za druhým a nezadržitelně mířil za vítězstvím. K němu si pomohl také deseti esy, soupeř mu cestu ulehčil hned třiceti nevynucenými chybami. Štěpánek tak porazil Lópeze na okruhu už poosmé a ve třetím kole se může těšit na vítěze zápasu Djokovič – Harrison.

Zakopalová po výprasku končí

Klára Zakopalová v Austrálii nepotvrdila jinak výborný start do nové sezóny. Třicetiletá tenistka se díky nedávné finálové účasti na turnaji v Šen-čenu vyhoupla na dvaadvacáté místo na žebříčku WTA, jenže skvělá forma ji na prvním vrcholu sezóny opustila.

Flipkensové sebrala jediný game a zápas za necelou hodinu prohrála. Chyběla jí především úderová jistota, v utkání nastřádala devětadvacet nevynucených chyb, zatímco soupeřka jich udělala o polovinu méně. Belgičanku, jíž patří třiačtyřicáté místo na žebříčku, nezastavilo ani ošetření zraněného lokte. Českou hráčku doslova deptala a ve druhé sadě jí nadělila dokonce kanára.

Porážka byla podle Zakopalové logickým vyústěním toho, co se dělo na kurtu. "Snažila jsem se hrát chvíli rychleji, pak zase pomaleji, ale nebyl to můj den. Hodně jsem kazila a nehrála jsem dobře. Když člověk nehraje dobře a ještě hraje s dobrou a nepříjemnou hráčkou, pak to dopadne takhle," poznamenala Zakopalová.

Mrzelo ji, že po dobrém startu do sezóny utrpěla takový debakl, příliš velkou hlavu si ale z porážky nedělala. "Každý prohraný zápas je špatný. Ale kdybych prohrála 6:7 ve třetím setu z mečbolu, bude mi ještě hůř. Musím to hodit za hlavu, dneska jsem prostě byla o třídu horší hráčkou," dodala Zakopalová.

Hradecká nepřekvapila

Lucie Hradecká mohla naopak proti páté nasazené Němce jen překvapit, což se jí ale nepodařilo. V první sadě však držela s favoritkou krok. Stříbrná medailistka z olympiády v Londýně ale na rozdíl od soupeřky nedokázala využít šance na brejk a i kvůli vlastním nevynuceným chybám nakonec prohrála první dějství 3:6. Ve druhé sadě už neměla nárok a prohrála hladce 1:6.

Chuť si Hradecká spravila se svou deblovou partnerkou Andreou Hlaváčkovou ve čtyřhře, stříbrné medailistky z olympiády v Londýně a spolufavoritky pavouka na úvod porazily pár Eleni Daniiliduová, Christina McHaleová 6:4 a 6:3.

Plíšková ztratila dobře rozehraný zápas

Výborně začala duel druhého kola proti favorizované Rumunce Soraně Cirsteaové dvacetiletá Kristýn Plíšková. Sto šestá hráčka žebříčku se rychle ujala vedení 5:0 a turnajová sedmadvacítka na poslední chvíli odvrátila potupného „kanára" a prohrála úvodní sadu 1:6.

Ve druhé sadě se ale zápas začal otáčet. Tenistka pražského ČLTK sice hrála takřka bez nevynucených chyb, ale Rumunka začala diktovat vývoj zápasu. Češka si v úvodu druhé i třetí sady prohrála podání a manko už ani v jednom případě nedokázala stáhnout a prohrála nakonec 6:1, 3:6, 2:6.

Výsledky grandlamového Australian Open, 2. kolo
Berdych (5-ČR) - Rufin 6:2, 6,2,6:4
Štěpánek (31-ČR) - López (Šp.) 6:2, 6:2, 6:4
Flipkensová (Bel.) - Zakopalová (ČR-23) 6:1, 6:0
Kerberová (5-Něm.) - Hradecká (ČR) 6:3, 6:1
Cirsteaová (27-Rum) - Kr. Plíšková 1:6, 3:6, 2:6
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Daniiliduová, McHaleová (Řec./USA) 6:4, 6:3
Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) - Babosová, Robsonová (Maď./Brit.) 6:2, 6:4.

Reklama