Hlavní obsah

Šarapovová nehraje Fed Cup kvůli svému otci

PRAHA

Ve středu odstartoval finálový turnaj tenisového Fed Cupu. V Moskvě ale v domácím výběru chybí vítězka Wimbledonu a Turnaje mistryň Maria Šarapovová. Trenérka národního výběru Larisa Neilandová ji dokonce nechce v reprezentaci vidět ani příští rok. Důvod? Nevhodné chování otce Šarapovové Jurije během zápasů.

Článek

"Myslím, že by pro ni bylo těžké být v jednom týmu s ostatními tenistkami," prohlásila Neilandová před dnešním začátkem semifinálových utkání Fed Cupu v Moskvě.

Šarapov během zápasů hlasitě vydává své sedmnáctileté dceři pokyny a často je velmi nevybíravý ve výrazech na adresu jejích - zvláště ruských - soupeřek.

"Vždycky, když Maria hraje s ruskou tenistkou, je chování jejího otce velmi pobuřující a urážlivé. Vůbec se nekontroluje. Každého posílá do háje," řekla Neilandová. Jako příklad uvedla nedávný Turnaj mistryň, který Šarapovová vyhrála. "Nemyslím, že by za těchto okolností mohla zapadnout do týmu."

Potřebujete vybudovat týmového ducha

Na chování Jurije Šarapova si stěžovala i členka ruského fedcupového týmu Anastasia Myskinová, která se Šarapovou v Los Angeles prohrála v semifinále. "Ječel a pokřikoval na Marii pokyny a v jednu chvíli jsem si myslela, že snad skočí na kurt," řekla Myskinová ruskému tisku. Šarapova při jejich zápase dokonce napomenul hlavní rozhodčí za způsob, jakým své dceři uděluje rady.

"Při sestavování týmu se nemůžete řídit jen žebříčkem. Hlavně potřebujete vybudovat silného týmového ducha a pospolitost," řekla Neilandová, někdejší světové jednička ve čtyřhře.

Bývalá lotyšská reprezentantka připomněla, že podobné problémy jako nyní Šarapovová měla před lety Američanka Jennifer Capriatiová. Ta dostala vyhazov z družstva Spojených států za to, že ignorovala týmová pravidla a šla trénovat sama se svým otcem. "Není dobré brát do týmu někoho zvenčí, aby narušoval přípravu. Někdy je lepší nechat dobrou hráčku mimo a vyhnout se negativním vlivům na ostatní," uvedla Neilandová.

Reklama