Hlavní obsah

Anderson - Berdych 3:6, 2:6, 6:7Berdych urval postup přes Andersona ve třech setech. Ve čtvrtfinále narazí na Djokoviče

Melbourne
Aktualizováno

Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do čtvrtfinále. Ve třísetové bitvě zdolal jihoafrického protivníka Kevina Andersona. Prvními dvěma dějstvími český tenista proklouzl bez větších dramat, ve třetím se mu ale podařilo rozhodnout až v dlouhém tie-breaku. Berdych zvítězil po setech 6:3, 6:2 a 7:6 (15:13). O premiérové semifinále na Australian Open bude hrát Berdych s obhájcem titulu a světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Berdych v australském Melbourne právem postupuje do čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Srbský tenista udolal v obrovské bitvě Švýcara Stanislase Wawrinku 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10. Djokovič, s nímž Berdych vypadl ve čtvrtfinále předloni, ukončil vyčerpávající duel po pěti hodinách a dvou minutách.

Tomáš Berdych do utkání nevstoupil příliš šťastně. Jihoafričan Kevin Anderson prolomil podání českého tenisty a ukořistil první game. Hned nato ale Berdych oponoval a nedlouho poté vedl už 3:1. Berdych si nakonec vybojoval vedení 5:2, Andersonovi ale hrálo do karet, že podával a získal ještě jeden game. Následně však servíroval Berdych. Jihoafrický tenista nechtěl dát svou kůži lacino, ale nakonec set získal český hráč.

V dalším pokračování osmifinále se česká jednička ujala vedení 2:0 na gamy. Pomohlo mu, že v prvním gamu získal brejkbol. Posléze ale Anderson kontroval a i s pomocí svého tvrdého servisu snížil na 1:2. Za stavu 3:1 pro Berdycha prolomil Anderson podání českého tenisty, ale na víc se už nezmohl. Anderson hodně chyboval, díky čemuž Berdychovi cestu za výhrou ve druhém setu hodně usnadnil. Korunoval to při rozhodující hře, kdy českému sokovi game svou chybou v závěru doslova daroval. Českému tenistovi tak scházel jediný set do čtvrtfinále turnaje.

I ve třetím dějství získal Berdych rychle brejk, ale Anderson začal hrát riskantněji a dokázal srovnat. Za stavu 4:5 český tenista odvrátil vítězným forhendem setbol. O výhře nakonec rozhodl v dramatické zkrácené hře, ve které Jihoafričan skvěle podával. Berdych odvrátil další čtyři setboly a využil svůj pátý mečbol, při kterém muselo jestřábí oko potvrdit aut z Andersonovy rakety.

"Jsem tady potřetí ve čtvrtfinále a doufám, že bude platit do třetice všeho dobrého, že to vyjde," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. Věří, že dokáže přejít i přes Djokoviče. "Novak je šampión, skvělý hráč, ale jak jsem řekl, nechci končit stejně jako v posledních dvou letech. Budu bojovat, abych to změnil," řekl Berdych.

Djokovič: K Wawrinkovi chovám velký respekt

Djokovič, který může jako první tenista v profesionální éře vyhrát Australian Open třikrát po sobě, se na postup pořádně nadřel. S patnáctým nasazeným Wawrinkou prohrával v úvodu 1:6 a 2:5, ale nakonec se po půl druhé ráno místního času mohl radovat z vítězství, když proměnil křížným bekhendem svůj třetí mečbol.

"K tomuhle se opravdu těžko hledají slova. Zasloužil si zrovna tak tenhle zápas vyhrát. Ukázal své kvality, chovám k němu velký respekt. Mrzí mě, že jeden z nás musel prohrát," ocenil Djokovič výkon soupeře, který ho trápil hlavně podáním a skvělou hrou od zadní čáry. "Hrál výborně, byl agresivní. Já se jen snažil držet, bojovat a dát do toho všechny síly," uvedl srbský favorit.

Wawrinka, jenž bude při absenci Rogera Federera jedničkou švýcarského týmu v prvním kole Davisova poháru proti českým obhájcům trofeje, dlouho živil naději na prolomení dlouhé série porážek s Djokovičem. Ve vzájemných zápasech prohrál desetkrát za sebou, celkově s ním má bilanci 2:11. Nakonec se ale třetího postupu do grandslamového čtvrtfinále nedočkal. "Měl spoustu šancí na vítězství. Mohlo to dopadnout všelijak. Jsem nadšený, že jdu dál," řekl Djokovič.

Šarapovová suverénní

Ruská tenistka Šarapovová postoupila do čtvrtfinále Australian Open bez větších trablů. Z klání s belgickou tenistkou Flipkensovou vyšla jen se ztrátou jediného gamu. Smůla potkala ale Srba Tipsareviče, který musel utkání s Almagrem ve druhém setu kvůli zranění skrečovat.

Kromě Šarapovové slaví postup i španělský hráč David Ferrer, který ve třech setech přejel Japonce Nišikoriho. Ve čtyřhře slaví postup i Ćech Lukáš Dlouhý, který se svým parťákem Italem Braccialim porazil ukrajinsko-ruskou dvojici Stachovskij-Južnyj. Do čtvrtfinále se podívá také Číňanka Li-Na a polská tenistka Radwaňská.

Australian Open v Melbourne, 4. kolo
Muži
Dvouhra
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (15-Švýc.) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10
Berdych (5-ČR) - Anderson (JAR) 6:3, 6:2, 7:6 (15:13)
Ferrer (4-Šp.) - Nišikori (16-Jap.) 6:2, 6:1, 6:4
Almagro (10-Šp.) - Tipsarevič (8-Srb) 6:2, 5:1 skreč.
Čtyřhra
Dlouhý, Bracciali (ČR/It.) - Stachovskij, Južnyj (Ukr./Rus.) 7:6 (7:3), 1:6, 7:6 (7:4).
Ženy
Dvouhra
Šarapovová (2-Rus.) - Flipkensová (Belg.) 6:1, 6:0
Makarovová (19-Rus.) - Kerberová (5-Něm.) 7:5, 6:4
Li Na (6-Čína) - Görgesová (18-Něm.) 7:6 (8:6), 6:1.
A. Radwaňská (4-Pol.) - Ivanovičová (13-Srb.) 6:2, 6:4.
Smíšená čtyřhra
Peschkeová, Matkowski (ČR/Pol.) - Uhlířová, Sá (ČR/Braz.) 6:3, 7:5.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová