Hlavní obsah

Berdycha naštvala porážka s Djokovičem: Měl jsem šanci, ale nezahrál jsem, co umím

Melbourne

Až do úterý nejlepší český tenista Tomáš Berdych své soupeře na Australian Open nemilosrdně kosil. Neprohrál ani set, což mu dodávalo proti osmifinálovým maratónem znavené světové jedničce Novaku Djokovičovi sebedůvěru. Jenže ani tentokrát čtvrtfinálové prokletí v Melbourne neprolomil a po porážce ve čtyřech setech byl ze svého výkonu rozmrzelý.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Zklamaný Berdych opouští kurt v Melbourne.

Článek
Fotogalerie

V první sadě jeho hra postrádala očekávanou agresivitu a v dlouhých výměnách od základní čáry na srbského tenistu neměl. „Hlavně zezačátku se mi vůbec nedařilo čistě trefovat míče, což znamenalo velký problém. Míče nebyly dostatečně rychlé a neměly potřebnou délku. Pro něj to pak bylo celkem jednoduché," vracel se český reprezentant k úvodu utkání na oficiálních stránkách turnaje.

Ve druhém dějství se ale už dokázal dostat ke své typické nátlakové hře. Sebral soupeři podání, vyhrál druhou sadu a zdálo se, že se z utkání vyvine ještě dlouhé drama. Jenže třetí i čtvrtý set už se odehrával jasně v režii světové jedničky. Berdych svoji šanci zkrátka nevyužil.

„Prostě nehrajeme jen na jeden set. Vyhrát jednu sadu nestačí. V tomhle momentu jsem měl šanci, jenže já jsem nedokázal předvést svoji nejlepší hru, a to bylo dnes rozhodující," pokračoval šestý hráč světa.

Djokovič umí hrát lépe

Mrzel ho především fakt, že ani soupeř, s nímž prohrál podvanácté ze třinácti vzájemných zápasů, ve středu nepředváděl své maximum. „Už jsem s ním hrál mnoho zápasů a musím říct, že jsem ho viděl hrát o dost lépe. Dnes hrál opravdu dobře, ale v předchozích zápasech to dokázal ještě mnohem mnohem lépe," myslí si svěřenec Tomáše Krupy.

Před zápasem prý nijak nekalkuloval s tím, že by byl Djokovič nějak poznamenaný předchozí pětisetovou bitvou se Stanislasem Wawrinkou. „Kdyby postoupil Stan, pravděpodobně by to na něm zanechalo stopy. Ale určitě ne na Novakovi, on je možná nejlépe fyzicky připravený hráč na okruhu," chválil český tenista svého soka.

Radek Štěpánek, jenž podlehl na Australian Open Djokovičovi ve třech setech, radil svému reprezentačnímu kamarádovi, že pokud chce proti Srbovi uspět, musí předvést něco speciálního. To se ovšem na kurtu nestalo.

„Zahrál jsem tak svých 75 procent. Kdyby to bylo více, měl bych mnohem větší šanci ho porazit," litoval sedmadvacetiletý tenista.

Se Štěpánkem zase budou tým

Nicméně sezóna je teprve na začátku a z australského vedra se čeští hráči přesunou do mrazivé Evropy, kde se coby obhájci triumfu v Davisově poháru budou připravovat na duel prvního kola ve Švýcarsku.

„Oba jsme s Radkem (Štěpánkem) fit a znovu spolu utvoříme tým. To je to nejsilnější, co máme. Pokusíme se postoupit přes první kolo, což je po takovém úspěchu vždy obtížné. Mezi vítězstvím a porážkou v prvním kole to bývá velmi těsné. Naším cílem je ve Švýcarsku vyhrát a vyhnout se bojům o záchranu," varoval před nástrahami pádu do baráže.

Jistým uklidněním je alespoň fakt, že Švýcarsko nebude reprezentovat světová dvojka Roger Federer. „To je samozřejmě velký rozdíl hrát se Švýcarskem bez Rogera Federera. O tom se vůbec nemá cenu bavit. Pro nás je to velká výhoda, i když hrajeme venku," dodal Berdych.

Reklama