Hlavní obsah

Teď přijde Murray, pak možná Djokovič. Jako bych lezl na Everest, hlesl Federer

Už jen dva vítězné zápasy dělí tenistu Rogera Federera od toho, aby popáté v kariéře triumfoval na grandslamovém Australian Open. Ale, zdá se, ty nejtěžší. Poté, co ve středu vyřadil z turnaje po dramatické pětisetové bitvě Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, čeká ho v semifinále stále se zlepšující Brit Andy Murray. A v případném finále? Podle všeho obhájce titulu a světová jednička Srb Novak Djokovič.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Roger Federer po vítězném úderu v duelu s Jo-Wilfriedem Tsongou.

Článek
Fotogalerie

Fenomenální Švýcar se ve čtvrtfinále pořádně zapotil. Na kurtu strávil více než tři a půl hodiny. Poprvé na turnaji ztratil servis, dvakrát bojoval o zisk setu až v tie-breaku, přesto nakonec houževnatého soupeře udolal.

"Tsonga hrál velmi agresivně, zvlášť na returnu. Také na síti byl jako vždy silný. Měl jsem sice trochu štěstí, ale také jsem hrál dobrý tenis," řekl po zápase deníku Blick Roger Federer.

Basilejský rodák byl na turnaji podroben první vážné zkoušce. Dosud v Melbourne neztratil ani set. Rodák z Le Mans ho obral hned o dva. Deváté vítězství z dvanácti vzájemných duelů vydřel Federer až v páté sadě poté, co proměnil pátý mečbol.

Federer: Proti Murraymu to bude nesmírně těžké

"Miluji pětisetové thrillery. Jsem rovněž velký tenisový fanoušek. Sleduji všechny noční relace v televizi a doufám, že se na mě také pár lidí dívalo," prohlásil dobře naladěný Federer, který si zahraje své 33. grandslamové semifinále.

V něm narazí na loňského vítěze US Open Brita Murrayho, jenž si zajistil účast v semifinále po výhře nad Francouzem Chardym. Federer má s Murraym takřka vyrovnanou bilanci. Desetkrát vyhrál Švýcar, devětkrát svěřenec Ivana Lendla. Loni v Londýně sebral švýcarskému tenisovému géniovi šanci na olympijský triumf.

"Musím nyní dobře zregenerovat. Ale jsem přece mladý a v porovnání se staršími budu zase rychle na nohou," smál se 31letý Federer, vzápětí však zvážněl.

"Teď přijde Murray, pak možná Djokovič. Jako bych lezl na Mount Everest. Proti Andymu to bude nesmírně těžké. V minulém roce hrál velmi dobře. Těším se ale na něj, je to výborný hráč," ocenil Federer kvality nadcházejícího soupeře.

Reklama

Související témata: