Hlavní obsah

Podvod, nebo vážný problém? Azarenková prý nemohla dýchat a zpanikařila

Melbourne

Světová tenisová jednička Viktoria Azarenková bez větších problémů postoupila do finále Australian Open, jenže na jejím vítězství nad americkou teenagerkou Sloane Stephensovou ulpěla kaňka v podobě podezření z nesportovního chování v závěru zápasu.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Běloruska Viktoria Azarenková v péči lékaře a fyzioterapeutky v závěru zápasu se Stephensovou.

Článek
Fotogalerie

Běloruska vedla 6:1 a 5:4 a v momentě, kdy prohospodařila pátý mečbol, vyžádala si ošetření a opustila kurt. Blonďatá tenistka nedoservírovala zápas do konce za stavu 5:3, čímž nabídla soupeřce naději na zvrat.

Po desetiminutovém ošetření se na kurt vrátila a dotáhla duel k vítězství. „Přijde mi to hodně nefér, je to takový podvod v rámci pravidel. Každopádně to nebylo sportovní. Nemyslím, si že by mělo být povoleno opustit kurt na deset minut předtím, než soupeřka začne podávat," zlobil se trenér Stephensové David Nainkin v rozhovoru pro USA Today.

„To už by vám muselo být opravdu něco vážného. Tohle je podle mě šedé místo v pravidlech, které by nemělo být povoleno. Toť vše," doplnil kouč.

"Měla jsem si vyžádat ošetření dřív"

Po vítězství Azarenková jásala, dávala rozhovory a žádné stopy po zdravotních problémech na ní patrné nebyly. Podle jejích slov ji trápily bolesti v žebrech, které ji dusily.

„Já přeci nemůžu kontrolovat, jak dlouho trvá ošetření mého zranění. Jenom lituji, že jsem se nenechala ošetřit dříve. Žebro se mi zablokovalo a pořád se to zhoršovalo. Potřebovala jsem to zastavit," hájila se obhájkyně titulu v Melbourne.

„Říkám vám upřímně, co se stalo. Měla jsem bolest v zádech. A bohužel jsem to nechala zajít tak daleko, že už jsem vůbec nemohla dýchat. Když si někdo z mých soupeřek vyžádá čas na ošetření, nikdy to nezpochybňuji," pokračovala Azarenková.

Odvést ji do útrob stadiónu bylo rozhodnutím turnajového lékaře. Desetiminutové ošetření se ale rovná dvěma „medical timeoutům". K problémům s žebrem se světové jedničce prý přidaly komplikace s kolenem, které si poranila při pádu ve druhé sadě.

Azarenková zpanikařila

Běloruska nicméně přiznala, že trochu propadla panice. „Když nemůžete dýchat, začnete panikařit. Ale rozhodně jsem nepanikařila kvůli tomu, že nemůžu proměnit mečbol. Už jsem dost zkušená, abych takové momenty zvládala. Jenom jsem nevěděla, co se se mnou děje," vyvracela podezření.

Po návratu na kurt také zápas úspěšně zakončila, nicméně někteří komentátoři počínání Azarenkové odsuzovali. Například bývalí hráči Patrick McEnroe a Pam Shiverová označili lékařský timeout Azarenkové za „výsměch".

Poražená Stephensová ale soupeřce nic nevyčítala. „Vicu mám hrozně ráda. Jsme výborné kamarádky a máme dokonce i stejného agenta. Určitě se brzy uvidíme a popovídáme si o tom. Doufám, že ve finále vyhraje," uvedla senzační přemožitelka Sereny Williamsové.

Reklama

Související témata: