Hlavní obsah

Rusky poprvé triumfovaly ve Fed Cupu

MOSKVA

Až čtyřhra rozhodovala vyrovnané finalé tenisového Fed Cupu, ve kterém se v Moskvě střetly Rusky a obhájkyně trofeje z Francie. Domácí pár Anastasia Myskina a Vera Zvonarevová porazil dvojici Marion Bartoliovou s Emilií Loitovovu 7:6, 7:5 a rozhodl tak o vítězství Ruska 3:2.

Článek

Nedělní průběh finále Fed Cupu v moskevské hale v Krylatském měl podobný průběh, jako úvodní sobotní dvouhry. V nedělních dvouhrách nejprve triumfovala ruská jednička Anastasia Myskinová a poslala Rusky do vedení 2:1. V následující hře však na 2:2 vyrovnala Taťjana Golovinová. O vítězkách však rozhodovala závěrečná čtyřhra, což se naposledy stalo před šesti lety.

Obhájkyně z Francie nazačaly zápas nejlepším způsobem. Hned v úvodním setu totiž promarnily tři set pointy. Rusky byly v psychické výhodě, neboť místo původně oznámené Jeleny Lichovcevové k zápasu nastoupila jednička týmu Myskinová, která vyhrála obě své dvouhry. Rusko se tak stalo desátou zemí, která Fed Cup vyhrála. Jedním z prvních gratulantů domácím tenistkám byl bývalý prezident Boris Jelcin.

Myskinová k neporažení

Myskinová porazila Dechyovou za hodinu a čtyři minuty 6:3 a 6:4. Dala tak ruskému týmu před čtvrtou dvouhrou výhodu vedení 2:1. "Jedním z důvodů, proč jsem vyhrála, může být fakt, že jsem zvítězila v minulém vzájemném střetnutí," řekla spokojená Ruska. "Navíc hrála úplně jiný tenis než v sobotu, kdy porazila Kuznětsovovou," dodala Myskina.

To v rozhovoru po zápase připustila i poražená francouzská hráčka. "Necítila jsem psychickou únavu, zkrátka jsem se nepohybovala tak dobře jako při sobotním utkání," řekla Dechyová. "Nedokázala jsem dobře reagovat a to bylo pro zápas klíčové."

Golovinová přehrála Kuzněcovovou

Čtvrtou dvouhru finále Fed Cupu v Moskvě získala ruská rodačka ve francouzských barvách Taťjana Golovinová, když porazila domácí tenistku Světlanu Kuzněcovovou 6:4 a 6:1. Vyrovnala tak průběžné skóre na 2:2.

Zlomový okamžik přitom zřejmě nastal v první sadě za stavu 4:4, kdy při podání Golovinové ruská tenistka nevyužila výhodu break pointu. V následujícíc hře při svém vlastním podání Kuzněcovová dala Golovinové výhodu set pointu, což soupeřka využila.

V úvodní hře druhé sady nevyužila Kuzněcovová tři break pointy, v následující hře navíc ztratila vlastní podání. Před nelichotivým kanárem Rusku zachránil využitý break ve třetí hře. Golovinová však na kurtu vypadala jistějším dojmem a v následujících čtyřech hrách si nejen udržela vlastní podání, ale sebrala i dvě Kuzněcovové. Po hodině a 19 minutách hry se tak radovala z vítězství.

Finále Fed Cup Moskva
Rusko vs. Francie 3:2
Myskinová - Dechyová 6:3, 6:4
Kuzněcovová - Golovinová 4:6, 1:6
Myskinová/Zvonarevová - Bartoliová/Loitová 7:6, 7:5

Reklama

Související témata: