Hlavní obsah

Novák: Nikdy jsem neřekl, že s tenisem chci končit

PŘEROV

Nejlepší český tenista současnosti Jiří Novák o víkendu doplnil svou sbírku Zlatých kanárů o šestý kousek. Sám letošní sezónu považuje za třetí nejlepší v jeho kariéře. V rozhovoru pro deník Právo mimo jiné řekl: "Já jsem nikdy neřekl, že končím. Zkrátka, šlo o kachnu, kterou jste si vymysleli vy novináři."

Článek

Ve sbírce máte už šest Zlatých kanárů. Co to pro vás znamená? Je to výsledek mé celoživotní práce, uplynulých let, obrovské dřiny, úsilí. Moc si toho vážím.

Jaká byla z vašeho pohledu letošní sezóna?Třetí nejlepší v mé kariéře, byť jsem neskončil v žebříčku ATP na takových skvělých místech jako ve dvou předchozích letech. Vyhrál jsem ale své dva vůbec největší turnaje v životě v Tokiu a Basileji a to je fantastické. Skalpy to jsou úžasné. Podařilo se mi zvítězit ve spoustě těžkých duelech a právě na zmíněných turnajích jsem vše dobré zúročil. Byla však také nesmírně dlouhá. Zápasy na olympiádě, v Davis cupu, na Světovém poháru, jednotlivých turnajích, to byla šílená porce. Zadařilo se ale, a to je podstatné.

Nyní ale zřejmě nejvíce toužíte po odpočinku? Samozřejmě. Sezónu jsem ukončil teprve ve čtvrtek a tak už si potřebuji opravdu pořádně oddechnout. Tenis teď půjde na pár dnů zcela stranou. Věnovat se budu maximálně rodině. Toužím být se svými nejbližšími co nejdéle. Rodina totiž byla v průběhu sezóny ošizena nejvíce. S manželkou bychom chtěli dětem, a my jich máme hodně, co nejvíce přiblížit klasické české zvyky - Mikuláše, výlovy kaprů, Vánoce, jak to rodiče dělali nám. To je nyní pro mě naprosto prvořadé. Na to se vyloženě zaměřím.

Prezident Václav Klaus vám při předávání Zlatého kanára popřál další úspěšné sezóny. V průběhu té letošní se ale spekulovalo o vašem možném ukončení kariéry. Co vás přesvědčilo pokračovat? Máte už v tomto směru zcela jasno? Já jsem nikdy neřekl, že končím. Až se tak stane, bude to jednou, odejdu a naposledy. Zkrátka, šlo o kachnu, kterou jste si vymysleli vy novináři. Teď prostě hraji tenis, v ruce držím krásnou cenu, jsem za to rád a nechci polemizovat o tom, jak dlouho ještě budu hrát. Záležet to totiž bude na strašné spoustě okolností. Od pana prezidenta je ale pěkné, že mi popřál další léta kariéry. Já však fakt oficiálně nechci říkat, zda budu hrát ještě měsíc, nebo tři roky. Nyní mě prostě čeká sezóna příští, já se na ni připravím jak nejlépe umím a pak se uvidí.

Po dvou letech jste nebyli pozváni na Hopmannův pohár. Jak bude z tohoto pohledu další sezóna vypadat a čeho by jste v ní chtěl dosáhnout? Zatím nevím. Na řadě je nyní rodina a teprve potom začnu řešit, co dál. Jasné je jen to, že výsledky se mi budou strašně těžce obhajovat. Každý úspěch bude proto super. Konkrétní cíle si však klást nemíním. Mým přáním je hrát co nejlepší tenis a dělat radost rodině, fanouškům a pochopitelně i sobě. Když se svými výkony budu spokojen, může ta sezóna být velmi dobrá.

Řešit budoucnost v delším časovém horizontu moc nechcete. Vlastnit deset Zlatých kanárů by ale asi nebylo špatné. Souhlasíte?Každé ocenění je pěkné a potěší. Jednou ale ta má série už musí skončit. V této souvislosti musím říct, že v Česku je hodně mladých kluků, kteří mi šlapou na paty. Je jen otázkou času, až mě předběhnou. Bude však dobře, když se objeví někdo další. Možná to oživí i tuto anketu a lidi přivítají, když na pódiu uvidí někoho jiného. Pro český tenis je jen pozitívní, že se nás nahoru dere více. Může to zvednout jeho popularitu a to nejen doma, ale i v zahraničí. Mohou přijít i úspěchy v týmových soutěžích a ty jsou mnohem důležitější než individuální trofeje. Vyhrát v nějaké anketě je sice příjemné, ale je to jen třešničkou na dortu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články