Hlavní obsah

A teď mezi nesmrtelné! Djokovič touží ovládnout i French Open. Šance dává i Berdychovi

Melbourne

Už v osmifinále Australian Open se sice pohyboval na pokraji vyřazení, ale nakonec dokázal srbský tenista Novak Djokovič po zásluze podruhé za sebou v Melbourne obhájit titul. Ukázal, že pokud má formu, je momentálně v tenisové špičce nedostižný. K definitivnímu vstupu mezi nesmrtelné tenisové legendy mu ale přeci jen něco chybí – vyhrát antukové French Open a zkompletovat sbírku grandslamových titulů.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Novak Djokovič líbá pohár pro vítěze Australian Open

Článek
Fotogalerie

To se totiž povedlo v historii jen sedmi tenistům, v Open éře, která začala v roce 1968, dokonce jen čtyřem. Na předválečné šampióny Freda Perryho a Dona Budge navázali ještě Roy Emerson, Rod Laver, Andre Agassi, Rafael Nadal a Roger Federer.

Ani takoví velikáni jako Pete Sampras, Björn Borg či Ivan Lendl na kompletní sbírku nedosáhli. Nyní v éře Rafaela Nadala, který s jedinou výjimkou kraluje na French Open od roku 2005, je to pro ostatní hráče obzvláště obtížné. Nadal sice kvůli zdravotním problémům od loňského Wimbledonu nehraje, ale do začátku letošní antukové sezóny bude nejspíš zpět.

V Paříži cítí šanci

„Do French Open pořád zbývá čtyři pět měsíců. Ale pochopitelně tam budu chtít uspět. Loni jsem se dostal do finále a sehrál proti Rafovi skvělý zápas. On je ale na tomhle povrchu pochopitelně vždy favoritem a nejhůře porazitelným hráčem. Když ale budu dál hrát takhle dobře a vydržím zdravý, cítím, že mám šanci," řekl po triumfu v Melbourne Djokovič, jenž má na svém kontě vedle čtyř titulů z Australian Open po jednom triumfu z Wimbledonu a US Open.

Srbský hráč tak o víkendu dorovnal v počtu titulů z Melbourne André Agassiho, jenž mu také symbolicky předal trofej přímo na kurtu.  Rebel z Las Vegas ve své době prorazil agresivní hrou od základní čáry podpořenou skvělým returnem. Podobným stylem vylepšeným o vynikající servis nyní dobývá svět právě Djokovič.

S Agassim máme společnou oblibu v barvách

„My dva že jsme si podobní? Ale ano, on měl na sobě vždycky hodně barev a já sám miluji barvy, takže jsou tam nějaké podobnosti," žertoval v Melbourne Parku pětadvacetiletý Srb.

„Ale vážně. On je podle mě hráčem, který změnil celou hru a i to, jak do té doby lidé na tenis nahlíželi. Je sportovní legendou, dosáhl strašně moc úspěchů. Měl obrovský vliv na změnu stylu. Podle mě byl jedním z prvních tenistů, kteří uspěli hrou od základní čáry. Před ním všichni spoléhali především na hru servis-volej. Pochopitelně je pro mě velkou ctí, že jsem obdržel trofej právě z jeho rukou," pochvalovala si světová jednička.

I Djokovič momentálně svým způsobem diktuje vývoj tenisu, byť současná první světová trojka, potažmo čtyřka je velmi vyrovnaná. Loni měl například každý grandslamový turnaj jiného vítěze (Djokovič, Nadal, Federer, Murray).  Srbský hráč ale dovedl hru od základní čáry k naprosté dokonalosti.

Pokud je v herní a psychické pohodě, prakticky nedělá nevynucené chyby, přitom díky výbornému servisu a možná nejlepšímu returnu na okruhu drží soupeře neustále pod tlakem. Navíc sám disponuje neskutečnou fyzickou kondicí. Dokáže vybojovat a vrátit i zdánlivě ztracené míče a soupeři se tak musí proti němu na každý bod hodně nadřít. Třeba způsob, jakým v semifinále spláchnul buldoka Davida Ferrera, mnohým vyrazil dech.

Tenisu dává zaujetí, lásku a zábavu

„Jestli také já měním hru, nebo ne, to nechám, chlapi, na vás, abyste to posoudili," obracel se na novináře. „Já prostě tenisu dávám 100 procent zaujetí, lásky, ale i zábavy. Je mi 25, vyhrál jsem šest Grand Slamů a mám spousty jiných trofejí, což je pro mě vynikají," pokračoval svěřenec Slováka Mariána Vajdy.

Pravdou je, že pro drtivou většinu hráčů momentálně představuje jasně nejnepříjemnějšího možného protivníka, na jakého mohou na turnaji narazit. I třeba Tomáš Berdych se nijak netajil tím, že by pro čtvrtfinále preferoval raději Federera či Murrayho, proti nimž cítí větší šanci.

Berdych s Djokovičem prohrál podvanácté ze třinácti vzájemných zápasů a sám uznal, že se svojí hrou na současnou světovou jedničku prakticky nemá šanci, a to byl na Australian Open nasazenou pětkou.

Stále se mu tak nedaří proniknout mezi tzv. „velkou čtyřku", která si „přivlastnila" v poslední době všechny velké tituly.

„Nemyslím si, že vítězství na Grand Slamech zůstane jen záležitostí první světové čtyřky. Vždyť i já jsem málem vypadl už v osmifinále. Myslím si, že i ostatní kluci z první desítky či patnáctky mají šanci. Třeba Berdych, Tsonga, Del Potro či Ferrer dokáží porážet i ty nejlepší. Určitě mají šanci prorazit až na vrchol. I když je jasné, že nejlepší čtyřka v posledních pěti letech jasně dominuje," uzavřel Djokovič.

Podaří se Novaku Djokovičovi vyhrát v budoucnu French Open?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 8535 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori