Hlavní obsah

VIDEO: Obhájit triumf v Davis Cupu? Není to nemožné, burcuje ve Švýcarsku Berdych

Obhajoba loňského triumfu českých tenistů v Davis Cupu není nemožná. Alespoň si to myslí jeden ze strůjců obrovského úspěchu Tomáš Berdych, jemuž však v Ženevě bude proti domácím Švýcarům chybět obvyklý parťák Radek Štěpánek.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych (vpravo) a daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil mluví s novináři v Ženevě před utkáním se Švýcarskem.

Článek

Trénink Tomáše Berdycha s Janem Veselým v Ženevě

"Obhájit ale bude strašně těžké. Povedlo se nám vyhrát s úzkou základnou, nebylo moc z čeho vybírat a potřebovali jsme spoustu okolností, které se sešly a nemusejí sejít každý rok," řekl Berdych novinářům v Ženevě. Možnost obhajoby ale nezatracoval. "Uvidíme. Neříkám, že se to nedá."

Loni tenisté získali slavnou 'salátovou mísu' podruhé v historii českého a československého tenisu a poprvé od roku 1980. O triumf se zasloužili na kurtu jen Berdych s Radkem Štěpánkem, kteří získali všechny vítězné body.

Z vítězství se Berdych s týmem radoval v listopadu. Od té doby uběhly necelé tři měsíce. "Člověk si na to vzpomene. Na druhou stranu jakmile začne sezóna, musí se soustředit na věci, které je potřeba dělat, a ne se vracet zpět a očekávat, že vzpomínky mu něco přinesou a v něčem mu to vylepší," řekl Berdych.

Daviscupový triumf je hodně ceněný

"Je to krásné a zůstane to napořád, ale jak je člověk na turnaji nebo na dalším kole Davis Cupu, musí se zavřít do sebe a soustředit se na to, co je v té chvíli," konstatoval.

Loni tenisté postoupili do finále po výhře v Argentině a jako obhájci nyní začínají ve Švýcarsku. Stejné soupeře tehdy v semifinále a pak v novém ročníku 1981 měl i vítězný tým okolo Ivana Lendla. "A jak tenkrát ve Švýcarsku dopadli?" ptal se Berdych, a když slyšel, že vyhráli, rychle dodal: "Tak půjdeme v jejich stopách dál."

Na turnajích, na kterých letos hrál, ať v Abú Zabí, v Čennaí nebo v Austrálii, všude slyšel chválu a gratulace k daviscupovému triumfu. "Je to hodně ceněné vítězství. Spousta lidí to vnímá a berou to jako velký výsledek," řekl Berdych.

K týmu se Berdych ve Švýcarsku připojil v pondělí a hned na něj dýchla pohodová nálada. "Atmosféra v týmu je pořád super. Je to vylepšené tím, co se nám vloni povedlo. Do tohoto týmu se člověk vždycky rád vrací," řekl šestý hráč světa.

Z pozice elitního tenisty si už Berdych zvykl, že se od něho očekává dva a půl bodu - dva ve dvouhrách a podíl na vítězné čtyřhře. "Už jsem odehrál spoustu zápasů, kdy jsem byl v této pozici, pro mě se nic nemění. Budu se soustředit sám na sebe, ať bude soupeř, jaký bude. Musím si odvést svoji práci, na to jsem zvyklý," řekl Berdych.

Vyřadí čeští tenisté v 1. kole Davis Cupu Švýcarsko?
Ano
86,9 %
Ne
13,1 %
Celkem hlasovalo 557 čtenářů.

Reklama

Související témata: