Hlavní obsah

Wawrinka je zvyklý hrát bez Federera, z jeho rozhodnutí je smutný

Ženeva

Tenista Stanislas Wawrinka je smutný, že ve švýcarském týmu pro první kolo Davisova poháru s českými obhájci titulu chybí Roger Federer. Světová dvojka už loni vyhlásila, že výběr své země proti Tomáši Berdychovi a spol. neposílí, protože chce více odpočívat a soustředit se na turnaje.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Švýcar Stanislas Wawrinka si na Čechy v Davis Cupu věří.

Článek

Ve Švýcarsku sklidil Federer za své rozhodnutí kritiku a hodně se jeho neúčast rozebírala. Fakt, že chybí v sestavě pro první kolo Davisova poháru ale překvapivá není. Od roku 2004, kdy Švýcarsko i s jeho pomocí naposledy v prvním kle vyhrálo, se znovu v úvodním duelu ročníku objevil až loni při prohře s USA.

"Jsem zvyklý hrát bez něj, protože on většinou v prvním kole nehraje. Musíme udělat tři body a je jedno jak," řekl po čtvrtečním losu Wawrinka.

I sedmnáctý hráč světa prý Federera kritizoval, že se z Davisova poháru omluvil, protože v minulosti opakoval, jak je pro něj soutěž o 'salátovou mísu' důležitá.

"Jsem smutný, že tady není. Je to můj velký kamarád, podle mě nejlepší hráč na světě. Každý by si přál, aby byl v týmu, ale když hrajete na jeho úrovni, musíte si rozmyslet, co chcete. Lidi tady nejsou rádi, že tu není, ale je to jeho volba," řekl Wawrinka v Ženevě, kde v páteční úvodní dvouhře vyzve Lukáše Rosola.

Wawrinka: Na Berdycha zatím nemyslím

Federerova neúčast ovlivnila prodej vstupenek, hala s kapacitou více než 4000 míst údajně není vyprodána.

Tak jako v minulosti se očekává, že Federer pomůže Švýcarsku až v případné baráži v září po US Open. "S Davis Cupem Roger určitě neskončil. Je jasné, že nebude hrát první dvě kola, ale po US Open je to možné," řekl v týdnu švýcarský kapitán Severin Lüthi agentuře AP o sedmnáctinásobném grandslamovém vítězi.

Důležitý v zápase českých tenistů se Švýcarskem bude nedělní souboj Wawrinky s českou jedničkou Berdychem. "Na Berdycha zatím nemyslím. Čeká mě těžký zápas s Rosolem, ten hraje zvláště v hale rychle. Musím se soustředit," řekl Wawrinka.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík