Hlavní obsah

Věřím, že budu hrát minimálně tři vyrovnané sety jako s Nadalem, říká Rosol před duelem s Wawrinkou

Tenista Lukáš Rosol se dočkal a poprvé v kariéře si zahraje v Davisově poháru za nerozhodnutého stavu. V prvním kole rozehraje v týmu českých obhájců titulu zápas se Švýcarskem a u Ženevského jezera se v pátek pokusí překvapit světovou sedmnáctku Stanislase Wawrinku.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Český tenista Lukáš Rosol (vpravo) a Švýcar Stanislas Wawrinka.

Článek

Těším se. Je to zase posun o úroveň výš a velká výzva," řekl sedmadvacetiletý Rosol po čtvrtečním losu, který rozhodl o tom, že půjde na dvorec první.

Aktuálně 73. hráč světa Rosol hrál dosud v soutěži družstev třikrát. Vždy vyhrál, ale k zápasu pokaždé nastupoval za jasného stavu. Nyní se kvůli operaci Radka Štěpánka posunul na pozici dvojky za šestého hráče světa Tomáše Berdycha.

"Mám možnost překvapit a věřím, že se s tím poperu. Nenechám mu to zadarmo. Budu bojovat o každý míč a věřím, že budu hrát minimálně tři vyrovnané sety jako s Rafou Nadalem," připomněl Rosol loňskou senzaci na trávě ve Wimbledonu, kde slavného Španěla vystřílel z centrálního dvorce v pěti setech.

Stresu z premiéry se nebojí. Svěřenec bývalého reprezentanta Ctislava Doseděla si pro tenisty netypickou týmovou atmosféru a s ní spojenou nervozitu odbyl předloni v Rumunsku. "Pak už jsem to moc neprožíval. Bude to teď možná trochu jiné, ale hrál jsem těžší zápasy a po dvou třech gamech to ze sebe dostanu," řekl.

Viróza je pryč

Minulý týden se Rosol, který letos poprvé vyhrál zápas na grandslamovém Australian Open, potýkal s virózou. Den před zápasem se už ale cítil fit. "Nemoc už je zažehnaná, jsem v dobrých rukou pana Koláře. Mám chuť, jsem fit a vlítneme na ně," burcoval Rosol. "Je to první kolo, musíme porazit Švýcary," řekl rozhodně.

S Wawrinkou si Rosol občas zatrénoval, ale zápas s ním nehrál. Švýcar s perfektním jednoručným bekhendem si na Davis Cup přivezl formu a sebevědomí poté, co v Melbourne potrápil v pěti setech prvního hráče světa Novaka Djokoviče. "Viděl jsem pár gemů v posledním setu. Může na to navázat a nemusí," řekl Rosol.

Rosol: Čtyřhra je hratelná

Rosol je připraven nastoupit všechny tři dny. Vedle dvouher by měl s Berdychem vytvořit pár i pro sobotní čtyřhru. "Jsem připravený. Musím se s tím poprat, věděl jsem, že to dřív nebo později přijde," řekl Rosol a ke čtyřhře dodal: "Je hodně hratelná, měli bychom vyhrát. Doufám, že po sobotě to bude dva jedna."

Tradiční součástí tréninků tenistů je hraní čáry s tenisákem. Rosol se soubojů o drobné finanční částky rád účastní.

"Je to takové zpestření, děláme to pokaždé. Je to sranda, zasmějeme se. Sázíme se o cokoliv," řekl tenista. "Začínal jsem v Rumunsku 90 eur minus. Pak se to zlepšovalo a nebyl Davis Cup, kdy bych prodělal."

Reklama

Související témata: