Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 1:1Berdych nakonec nezaváhal. Češi srovnali v Davis Cupu se Švýcarskem

Ženeva
Aktualizováno

Žádné překvapení, čeští tenisté hrají po úvodním dnu prvního kola Davisova poháru v Ženevě se Švýcarskem podle očekávání 1:1. První bod pro domácí vybojoval Stanislas Wawrinka, s ním dokázal držet krok Lukáš Rosol jen v první sadě a nakonec prohrál relativně rychle 4:6, 3:6 a 4:6. Ještě jednoznačnější partie ale v opačném gardu se očekávala ve druhém zápase, jenže 289. hráč světa Henri Laaksonen dokázal českou jedničku Tomáše Berdycha potrápit a dokonce mu sebrat i set. Český tenista však nakonec vyhrál 6:3, 6:2, 6:7 a 6:1.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Tomáš Berdych během utkání Davisova poháru proti Švýcaru Henrimu Laaksonenovi.

Článek
Fotogalerie

Brněnský rodák Lukáš Rosol nastoupil ke svému prvnímu ostrému daviscupovému utkání za nerozhodnutého stavu a začal dobře. V šesté hře trefil tři esa po sobě a vzápětí získal podání soupeře, ale o výhodu hned přišel. Ve zbytku utkání už byl patrný evidentní rozdíl mezi 73. hráčem světa Rosolem a světovou sedmnáctkou Wawrinkou, jenž byl silnější od základní čáry a měl pestřejší hru a lépe se pohyboval.

Od stavu 4:3 v prvním setu ztratil Rosol šest gemů v řadě a jeho jediným světlým momentem v té době byl prohoz a lá Roger Federer po úderu zády k síti mezi nohama. Jinak Rosol nedokázal čelit přesné a razantní hře sebejistého Wawrinky. Jednoznačný zápas sedmadvacetiletý Rosol prohrál za 101 minut.

Berdych ztratil set

Na aktuální světovou šestku Tomáše Berdycha čekal neznámý hráč z konce třetí stovky žebříčku Laaksonen a zápas se dlouho vyvíjel podle předpokladů. Byť dvacetiletý Švýcar finského původu předvedl, že i on umí zahrát kvalitní údery a díky vydatné podpoře domácího publika dokázal velkého favorita místy potrápit.

Nicméně Berdych využil už ve čtvrté hře zaváhání soupeře na servisu a získal náskok brejku, který už nepustil. Druhá sada měla ještě jednoznačnější průběh, Berdych měl jasně navrch a po výhře 6:2 se zdálo, že už je definitivně rozhodnuto.

Rodák z Valašského Meziříčí ale trochu polevil na koncentraci, začal dělat více chyb a ztratil suverenitu na podání. Toho dokázal finský rodák náležitě využít, sadu dovedl do tie-breaku, který i díky "prasátku" vyhrál 7:5. První setbol ještě český hráč odvrátil esem, druhý už ovšem Laaksonen proměnil.

Do čtvrté sady už se ale vrátil Berdych opět v plném soustředění a outsiderovi zápasu povolil pouze jediný gem, na kurtu se nakonec zdržel dvě a půl hodiny.

Obhájci trofeje postrádají ve Švýcarsku Radka Štěpánka, jenž je po operaci vyhřezlé ploténky. Domácímu výběru zase chybí v sestavě druhý hráč světa Roger Federer. O postupujícím do druhého kola hodně napoví sobotní čtyřhra (13:30), složení deblových párů obou týmů ale zůstává tajemstvím. S velkou pravděpodobností do ní ale nastoupí jedničky obou celků.

Davis Cup, 1. kolo:
Švýcarsko - Česká republika 1:1
Wawrinka - Rosol 6:4, 6:3, 6:4on-line
Laaksonen - Berdych 3:6, 2:6, 7:6 (5), 1:6on-line

Reklama

Související témata: