Hlavní obsah

Navrátil se před deblem klepe. Takový strach jsem za sedm let, co dělám kapitána, neměl

Ženeva

Počty jsou to jasné. Vítězství a brána do čtvrtfinále Davis Cupu už bude pootevřená. Porážka a v neděli budou mít čeští tenisté v Ženevě nůž na krku. I kapitán Jaroslav Navrátil připouští, že má před sobotní čtyřhrou úvodního kola se Švýcarskem veliké obavy.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Jaroslav Navrátil (vpravo) nasadí do čtyřhry proti Švýcarsku vedle Berdycha Lukáše Rosola (vlevo).

Článek

„Za sedm let, co dělám kapitána, jsem takový strach neměl," říká bez přetvářky. Znovu se ukazuje, jak zásadní roli může mít absence Radka Štěpánka. Ostřílený singlista a excelentní deblista má v týmu klíčovou roli a ve čtyřhře funguje i jako šéf na kurtu. Jenomže v Ženevě chybí kvůli operaci vyhřezlé ploténky a je tu problém.

Do čtyřhry společně s Tomášem Berdychem nastoupí Lukáš Rosol. Ti dva spolu přitom nikdy žádný debl neodehráli. „Ale na tréninku už jsme si to zkoušeli," řekl Rosol po porážce v úvodní dvouhře se Stanislasem Wawrinkou.

Rosolovi se radí obtížně

Jenže Navrátil moc variant neměl. „Lukáše si vybral Tomáš," povzdechl si. „My jsme to ale konzultovali. Ještě mohl hrát s Jirkou Veselým, který by určitě byl nervózní. Musím si s kluky promluvit, ale Lukášovi se někdy radí dost obtížně. Sebevědomí je pro každý sport důležité, ale chce to i nějakou pokoru." připouští, že bude spíš záležet na tom, jak Rosolovi sedne servis. „Oba jsou to podobné typy. Nevím, kdo debl bude řídit. Nejde hrát dva singly," tvrdí Navrátil.

Berdych se Štěpánkem mají daviscupovou bilanci ve čtyřhře 12:1. Teď se Navrátil obává, jak si povedou jeho „dvě věže". Oba Češi totiž měří 196 centimetrů. „Předpokládám, že budou výborně servírovat a výborně returnovat. Ale na síti si budou muset pomáhat. Nebude tam ta sehranost, která s Radkem funguje už několik let," drbe si hlavu Navrátil.

Jenže starosti mají i Švýcaři. Wawrinka, který v roce 2008 vyhrál v deblu olympiádu s Federerem, je jasnou volbou. A k němu? „Myslím, že budou taky hrát na zkušenost, takže Chiudinelli," předpokládá Navrátil. „Těch možností taky moc nemají. Ale můžou tam dát třeba Lammera, který taky trochu servíruje. Na druhou stranu Wawrinka není zase žádný super deblista. Tomáš bude z té čtyřky určitě nejlepší," s nadějí v hlase si myslí český kapitán.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori